Canadees parlementslid verkozen met kop of munt

Archiefbeeld Foto: Shutterstock

Canadees parlementslid verkozen met kop of munt

Print

De Canadees Alan McIsaac heeft een zetel in het parlement van Prins Edwardeiland, de kleinste provincie van Canada, te danken aan een wedstrijdje kop of munt. Dat bericht de krant The Guardian van de provinciehoofdstad Charlottetown woensdag.

Alan McIsaac, van de Liberale Partij, won op 4 mei bij de verkiezingen een zetel in het regionaal parlement met slechts twee stemmen voorsprong op Mary Ellen McInnis, van de Progressief-Conservatieve Partij. Die laatste vroeg daarom een hertelling, die dinsdag werd uitgevoerd.

Uit de hertelling bleek dat een stem voor McInnis ten onrechte was geteld als een stem voor McIsaac en dat de kandidaten beiden exact 1.173 stemmen hadden. Een zeer uitzonderlijke situatie, waar de provincie een opmerkelijke wettelijke oplossing voor heeft vastgelegd: een wedstrijdje kop of munt.

Omdat McInnis voor McIsaac in het alfabet komt, kreeg die eerste kop en die laatste munt toegewezen. Het resultaat bleek uiteindelijk munt te zijn, waardoor McIsaac officieel verkozen werd. ‘Weet je wat ik hiervan onthoud? Elke stem telt. Ik hoop dat iedereen zich dat realiseert’, besloot hij.

Nu in het nieuws