Uber-chauffeurs in de val gelokt door Brusselse taxibestuurders

Uber in Brussel Foto: BELGA

Uber-chauffeurs in de val gelokt door Brusselse taxibestuurders

Print

Er hebben het afgelopen weekend, in de nacht van vrijdag op zaterdag, drie verschillende incidenten plaatsgevonden tussen Uber-chauffeurs en taxichauffeurs, al heeft één van de betrokken Uber-chauffeurs intussen zijn verklaring over een van de incidenten ingetrokken en houdt die man nu voor dat hij alles verzonnen heeft. Dat meldt het Brusselse parket, dat de drie incidenten verder onderzoekt.

Het eerste incident vond rond 00.30 uur plaats in Sint-Gillis. “Een Uber-chauffeur die een oproep had gekregen om een klant op te halen, werd bij aankomst omsingeld door reguliere taxichauffeurs”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Er ontstond een discussie en de politie kwam tussen om proces-verbaal van het incident op te maken. Later bleek dat de zogezegde klant in werkelijkheid ook een reguliere taxichauffeur was, die in de bewuste nacht niet aan het werk was. Bij het incident raakte niemand gewond.”

Tussen 01.00 uur en 02.00 uur deed zich een gelijkaardig incident voor, op het grondgebied van de politiezone Ukkel-Watermaal-Bosvoorde-Oudergem, aldus de parketwoordvoerster. “Dat vond plaats in de Rodestraat, vlakbij het politiecommissariaat. Ook hier werd er een Uber-chauffeur opgewacht door reguliere taxichauffeurs, in dit geval een 40-tal. Ook hier bleef het bij verbale agressie. De politiediensten zijn onmiddellijk ter plaatse gegaan en hebben de boel kunnen kalmeren, waarna alle taxichauffeurs vrijwillig de plaats hebben verlaten. Ook hier geraakte niemand gewond en werd niemand aangehouden. Van het hele incident werd er een proces-verbaal opgesteld, dat zal worden overgemaakt aan het parket.”

Verklaring ingetrokken

Tenslotte deed een derde Uber-chauffeur aangifte van een derde incident in diezelfde nacht. “De man zou op weg naar een klant in Sint-Gillis omsingeld zijn door taxichauffeurs, die bij hem zouden zijn ingestapt en hem zouden verplicht hebben zijn gsm af te geven”, gaat de woordvoerster verder. “Toen hij van deze feiten aangifte wou doen, werd hij getuige van het incident in de buurt van het politiecommissariaat te Ukkel. Daar zou hij door een taxichauffeur verplicht zijn plaats te nemen in diens taxivoertuig waarna men met hem naar het centrum van Brussel zou zijn gereden en daar nog een ander voertuig van een andere Uber-chauffeur hebben beschadigd. Die laatste man keerde gisteren, dinsdag 19 mei, terug naar de lokale politie Brussel Zuid om zijn eerder afgelegde verklaring integraal in te trekken. Hij zegt dat hij het hele verhaal verzonnen had op vraag van Uber zelf. Wat er wel of niet van aan is, zal moeten blijken uit verder onderzoek.”

Het Brusselse parket is immers vast van plan de drie incidenten verder te onderzoeken. “Voor alle drie de incidenten geldt hetzelfde principe: in de loop van de komende weken en dagen zullen de verschillende betrokkenen, slachtoffers, verdachten en getuigen, geïdentificeerd worden en verhoord. Waar mogelijk zal het onderzoek ook op andere punten verder gezet worden, zoals het bekijken van de beschikbare camerabeelden. Van elk strafbaar feit zal er een proces-verbaal worden opgesteld, dat wordt geval per geval bekeken.”

Nu in het nieuws