VS geven documenten van Bin Laden vrij

Foto: EPA

VS geven documenten van Bin Laden vrij

Print

De Verenigde Staten hebben een honderdtal documenten vrijgegeven die in beslag genomen werden bij de raid tegen Osama Bin Laden in Abbottabad in 2011.

De VS nog meer documenten vrijgegeven van de voormalige terroristenleider. Uit de documenten, die u hier kunt lezen , blijkt dat Bin Laden wilde dat Al-Qaeda meer aanvallen zou richten op de Verenigde Staten. Belangrijk om te weten is dat de documenten door de Amerikaanse overheid vertaald werden, en dat de kwaliteit van de vertaling en de herkomst van de originelen dus niet bepaald konden worden.

De memo’s, brieven, kladbladen en richtlijnen geven een unieke kijk op Bin Ladens geestestoestand, zijn tactische plannen, zijn angst voor de Westerse inlichtingendiensten en zijn bekommernissen over het imago van Al-Qaeda. In de brieven roept zijn leden onder meer op niet via e-mail te communiceren en geen belangrijke bijeenkomsten te houden. Daarnaast uit hij zijn angst voor drone-aanvallen en zijn vrees om afgeluisterd te worden.

Focus

Uit de documenten blijkt ook dat in de ogen van Bin Laden het bestrijden van de Verenigde Staten het hoofddoel van Al-Qaeda moest zijn. Alle andere missies van de terreurgroep moesten volgens de voormalige leider wijken voor dat ene doel.

‘Het doden en bestrijden van de Amerikanen en hun vertegenwoordigers moet de prioriteit zijn’, luidt het. Om zich daarop te kunnen focussen, zou de terreurgroep haar ‘operaties tegen het leger en de politie’ in het Midden-Oosten moeten stoppen, ‘in het bijzonder in Jemen’.

Eendracht

Voorts geven de documenten weer dat Bin Laden zich zorgen maakte over verdeeldheid binnen de jihadistische beweging, en dat die ‘haar ondergang inhoudt’. Daarnaast probeerden enkele van zijn vertrouwelingen hem ervan te overtuigen om meer bescheiden en opportunistische aanslagen uit te voeren, omdat ze dachten ‘dat onder meer lone wolf-aanvallen meer schade kunnen berokkenen aan de Westerse economie’. Bin Laden was echter niet overtuigd van dat soort aanvallen. Na zijn dood werd dat nochtans de tactiek bij uitstek van Al-Qaeda.

Nu in het nieuws