Premier Michel: “Kritiek Homans compleet van de pot gerukt”

Peeters en Michel in Japan Foto: BELGA

Premier Michel: “Kritiek Homans compleet van de pot gerukt”

Print

De kritiek van Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) dat de missie naar Japan van premier Charles Michel en vicepremier Kris Peeters (CD&V) zonder overleg met Vlaanderen tot stand kwam, is “compleet van de pot gerukt”. Dat zegt premier Michel bij monde van zijn woordvoerder. Hij benadrukt dat de vertegenwoordigers van de regionale handelsagentschappen altijd betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de missie en aanwezig waren bij alle bedrijfsbezoeken.

Homans antwoordde woensdag in het Vlaams Parlement op een vraag van haar partijgenoot Karim Van Overmeire. Ze nam het woord omdat minister-president Geert Bourgeois zelf op missie is naar Nederland. Volgens Homans is er in het kader van de federale missie naar Japan “nul komma nul overleg geweest met Vlaanderen”. Ze sprak zelfs van een “bevoegdheidsoverschrijding om ‘u’ tegen te zeggen”.

‘Beter informeren’

“We nodigen Liesbeth Homans en Geert Bourgeois uit om contact op te nemen met de regionale vertegenwoordiger van FIT (Flanders Investment & Trade) in Japan om zich beter te informeren, want wat ze zeggen is compleet fout”, zegt Michels woordvoerder. Volgens hem zijn de vertegenwoordigers van de regionale handelsagentschappen van bij de start van de voorbereiding van de missie “op de hoogte gebracht en geconsulteerd”. In Japan zelf waren ze aanwezig bij alle bedrijfsbezoeken en bij alle contacten. “Alleen tijdens de ontmoetingen met premier Abe en met de keizer waren ze er niet bij, dat kregen we niet geregeld.”

De Vlaamse economische vertegenwoordiger in Japan is Dirk De Ruyver. Michel stelt voor dat Homans met hem contact opneemt. “Dirk De Ruyver was ook aanwezig op het seminarie voor Japanse investeerders en is er voorgesteld geweest. De gegevens van de regionale vertegenwoordigers werden er verspreid.”

Hand in hand

“Wat Homans in het Vlaams Parlement verklaarde, is compleet fout en compleet van de pot gerukt”, luidt het in de Wetstraat 16. “De federale regering heeft er een prioriteit van gemaakt om investeerders aan te trekken en jobs te creëren. Normaal doen we dit hand in hand met de regio’s.”

Overigens, de brief die Geert Bourgeois over de kwestie naar Michel gestuurd heeft, is nog niet aangekomen bij de premier. “Daar wachten we nog op.”

Nu in het nieuws