Rus snort na marathonvlucht naar zege op Imola

Foto: Belga

Rus snort na marathonvlucht naar zege op Imola

Print

De Rus Ilnoer Zakarin heeft de 11de etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Katusha-renner, die eerder al verbaasde met eindwinst in de Ronde van Romandië, rondde een marathonvlucht van zo’n 128 kilometer af en mocht als eerste over de meet rijden op het legendarisch auto-circuit van Imola. Philippe Gilbert (BMC) werd beste Belg op de negende plaats. De Spanjaard Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) behoudt de roze leiderstrui.

De Giro op Sportwereld.be

Het beloofde een bijzondere etappe te worden, en dat had alles te maken met de aankomst: het legendarische autosport-circuit van Imola. Na een vlakke aanloop van 15 kilometer ging het meteen omhoog met de Passo del Trebbio, een klim van derde categorie. Daarna volgden nog drie rondjes van 15,4 kilometer op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari, het beruchte F1-traject waarop Ayrton Senna in 1994 om het leven kwam. Tijdens die lokale ronden wachtte ook telkens de beklimming van de Tre Monti (4de categorie).

En de brokken vlogen er ook meteen af bij de start in Forli: de eerste pogingen om een kloof te slaan leidden tot niets, maar na 25 kilometer slaagden vier renners erin om weg te raken uit het peloton. Onder impuls van Diego Rosa (Astana) reed het kwartet met verder ook Beñat Intxausti (Movistar), Steven Kruijswijk (LottoNL) en Ilnur Zakarin (Katusha) een voorsprong van een handvol seconden bij elkaar, maar het verschil werd pas gemaakt toen ook Carlos Betancur, Matteo Montaguti, Franco Pellizotti, Marek Rutkiewicz, Rubén Fernandez, Ryder Hesjedal de sprong naar de koplopers maakten. Het tiental reed meteen twee minuten weg van het peloton, dat al vroeg versplinterd raakte. En dat mocht geen wonder heten: het eerste koersuur werd immers afgewerkt aan gemiddeld 40,2 km/u, een waanzinnig tempo als je weet dat er dan al twee hellingen waren bedwongen.

De omstandigheden waren nochtans niet ideaal: voor het eerst deze Giro gingen de hemelsluizen open. De vluchters én het peloton reden met de handrem op door de haarspeldbochten, het wegdek lag er kletsnat bij. Carlos Betancur was het eerste slachtoffer, de Colombiaan ging 80 kilometer voor de meet onderuit. En ook in het peloton was er even paniek, toen het pak in twee groepen scheurde. BMC en Tinkoff-Saxo (met Alberto Contador) waren duidelijk bij de les en zaten voorin, Sky (met Richie Porte) was er niet bij. Maar bij de tussensprint enkele kilometers verder smolten beide groepen weer samen.

Met nog 45 kilometer kilometer te gaan reden de tien vluchters het kletsnatte circuit van Imola op met nog slechts een minuut voorsprong. Ze leken dus vogels voor de kat, maar dat was buiten de keikoppen voorin gerekend. Een zevental (Zakarin, Betancur, Pellizotti, Intxausti, Rosa, Kruijswijk en Hesjedal) bleef volharden, en met succes: het peloton werd op de gladde circuitwegen opnieuw uit elkaar geslagen, waarop ze achterin even genoeg hadden van de risico’s en het tempo lieten zakken. Enkel een onbezonnen Stefan Küng waagde nog een bij voorbaat verloren poging de sprong naar de kop van de koers te maken.

Enkel bij de derde beklimming van de Tre Monti vielen er bergpunten te rapen. Daar leek de Rus Zakarin eerst ook op te mikken, maar na de top trok hij stevig door. Steven Kruijswijk was de enige die reageerde, maar zonder succes: Zakarin schakelde een versnelling hoger en hield alle concurrenten voor de dagwinst af. Het peloton leek intussen vooral zonder valpartijen de geblokte vlag te willen halen, maar Rigoberto Uran slaagde er bij een matig tempo toch nog in het asfalt op te zoeken. Zonder erg voor de kopman van Etixx-Quick Step, die achter de safety car snel weer zijn plaats in het peloton innam.

Zakarin had zijn voorsprong op zijn voormalige medevluchters intussen al vergroot naar één minuut en leek zegezeker. De aanval van roze trui Alberto Contador in de slotkilometers was dan ook totaal onverwacht. Een verraste Fabio Aru moest even laten begaan, maar in de afdaling kwamen alle favorieten weer samen. Zakarin had zich op dat punt al als een torenvalk naar beneden laten vallen en mocht na eindwinst in de Ronde van Romandië alweer de handen in de lucht werpen. Carlos Betancur werd een minuut later tweede, voor Pellizotti, Intxausti en Rosa. Ook Kruijswijk en Hesjedal slaagden er nog net in het peloton achter zich te houden. Dat kwam onder aanvoering van Maciej Paterski en Philippe Gilbert vijf seconden te laat om de vluchters op te rapen.

Voor de 25-jarige Zakarin is het nog maar zijn derde zege. Begin mei schreef hij het eindklassement van de Ronde van Romandië (WorldTour) op zijn naam. Vorig jaar was hij de beste in de Ronde van Azerbeidzjan. Donderdag staat de twaalfde etappe op het programma, een vlakke rit van 190 kilometer tussen Imola en Vicenza. Dit is een echte etappe voor punchers: 130 kilometer biljartvlak, gevolgd door een nijdige finale met drie korte klimmetjes. (Bekijk hier het profiel van de rit.) De finish ligt bovenop de Monte Berico in Vicenza, slechts 800 meter lang maar 10% naar omhoog. Wij denken spontaan aan Philippe Gilbert. Als hij wint mag hij meteen een kaarsje gaan branden in de Basiliek van de heilige Maria aan de finish.

Zakarin: 'Hoopte op goed klassement, maar heel blij met ritzege'

Zakarin verbaasde begin mei met eindwinst in de Ronde van Romandië (World Tour), voor grote namen als Christopher Froome, Rigoberto Uran en Nairo Quintana. Nu heeft hij ook zijn eerste ritoverwinning in de Giro beet.

Ondanks de eindwinst in Romandië wilde Katusha de 25-jarige Rus zonder druk naar Italië laten afreizen. Hij is wel de kopman van de ploeg, maar kwam toch vooral naar de Giro om ervaring op te doen. Op een goed klassement werd gehoopt, maar dat zit er intussen al lang niet meer in. Zakarin is 41e, op 41 minuten van Alberto Contador. 'Na Romandië hebben we even met de ploeg gedacht dat ik mee kon strijden voor het klassement in de Giro', gaf hij toe. 'Maar al op de eerste dag voelde ik me niet goed en dan is beslist om de tactiek te veranderen en te mikken op ritwinst. Dat doel is nu bereikt.'

Zakarin neemt voor de eerste keer deel aan aan een grote ronde. 'Ik ben dan ook enorm blij met deze overwinning. Pas in de laatste twee kilometer realiseerde ik me dat ik kon winnen. Vorige week (in de achtste etappe die Intxausti won) was ik mee in de ontsnapping, maar zat de overwinning er niet in. Ik ging toen te snel in de aanval. Daar heb ik lessen uit getrokken en nu heb ik langer gewacht, met resultaat.'

Top 10:
1. Ilnur Zakarin (Katusha) 3:55:08”
2. Carlos Betancur (AG2R) +53”
3. Franco Pellizotti (Androni Giocattoli)
4. Benat Intxausti (Movistar)
5. Diego Rosa (Astana)
6. Steven Kruijswijk (LottoNL)
7. Ryder Hesjedal (Cannondale)
8. Maciej Paterski (CCC) +58”
9. Philippe Gilbert (BMC Racing)
10. Juan Jose Lobato (Movistar) +1:02”

Bekijk hier de volledige uitslag!

MEER SPORTNIEUWS