‘Gebrek aan politieke wil als het om bootvluchtelingen gaat’

Frans Timmermans Foto: REUTERS

‘Gebrek aan politieke wil als het om bootvluchtelingen gaat’

Print

De voorstellen van de Europese Commissie voor de aanpak van de bootvluchtelingencrisis op de Middellandse Zee kunnen op veel bijval rekenen in het Europees Parlement, zo bleek woensdag tijdens een debat in Straatsburg. De grootste politieke families in het halfrond laakten vooral het gebrek aan politieke wil onder de regeringen.

De Commissie presenteerde vorige week een globaal Europees migratiebeleid: van het opvoeren van de strijd tegen de mensensmokkelaars over een versterkte solidariteit onder lidstaten bij de opvang van vluchtelingen tot een terugkeerbeleid. ‘Wie nood heeft aan bescherming moet die kunnen vinden in Europa. De anderen moeten onmiddellijk teruggestuurd worden’, vatte vicevoorzitter Frans Timmermans het samen.

Met uitzondering van de conservatieve ECR en de eurosceptische en eurofobe parlementsleden schaarden alle politieke families in het Europese halfrond zich achter de aanpak van de Commissie. Ze kunnen echter niet meer dan een advies geven over het politiek meest geladen voorstel: een Europees quotasysteem voor de opvang van vluchtelingen wanneer een lidstaat met een plotse toestroom wordt geconfronteerd.

‘U hebt uw verantwoordelijkheid genomen, wat we niet kunnen zeggen van de lidstaten’, zo prees liberaal fractieleider Guy Verhofstadt het werk van de Commissie en hekelde hij in één adem de vele afkeurende reacties uit de hoofdsteden. Ook zijn EVP-collega Manfred Weber haalde uit naar ’de overvloed aan neenzeggers die geen oog hebben voor de gemeenschappelijke uitdagingen’.

Uiterst linkse Europarlementsleden laakten regeringsreacties waarin een amalgaam wordt gemaakt van migranten, vluchtelingen, asielzoekers... ‘Ze lopen extreemrechts achterna’, betreurde de Franse Marie-Christine Vergiat. Sprekers van uiterst rechts hamerden er dan weer op dat de lidstaten bevoegd moeten blijven om te beslissen wie ze al dan niet op hun grondgebied toelaten.

Helga Stevens (N-VA) bepleitte dan weer ‘een correcte uitvoering’ van de Dublinregels. Die stellen dat de lidstaat van aankomst van een vluchteling in eerste instantie verantwoordelijk is voor de asielaanvraag. Momenteel komen de meeste vluchtelingen aan in het zuiden, maar moeten noordelijke lidstaten als Duitsland en Zweden de meeste aanvragen verwerken.

Nu in het nieuws