Erfgenaam Porsche bouwt gigantisch speelgoedmuseum

Het Porsche-museum in Stuttgart Foto: Geertje De Waegeneer

Erfgenaam Porsche bouwt gigantisch speelgoedmuseum

Print

Een van de grootste modelspoorwegen ter wereld, een smalspoor over een traject van 1,6 kilometer om op te rijden en een grote hoeveelheid auto- en scheepsmodellen. Zo gaat het speelgoedmuseum van Hans-Peter Porsche in Anger bij Berchtesgaden eruit zien. De erfgename van Volkswagen-ontwerper Ferdinand Porsche kan met het project eindelijk zijn grote droom verwezenlijken.

‘De passie is nooit gestopt’, zegt Hans-Peter Porsche. Het idee voor een speelgoedmuseum stak bij hem al in 1977 de kop op, toen hij voor zijn destijds vierjarige zoon Peter Daniell een eerste modelspoorbaan had gebouwd.

Maar niet alleen kinderharten zullen sneller slaan bij het aanschouwen van de 365 vierkante meter grote modelspoorbaan met 180 treintjes, waarvan er 40 steeds tegelijkertijd rijden. De spoorlengte van de hele installatie bedraagt 2,7 kilometer. Bepaalde sporen overbruggen een hoogteverschil tot vijf meter. Tot de vele gemodelleerde landschappen behoort ook een kopie van de Porsche-fabriek in Stuttgart.

Het museum met een totaaloppervlakte van 55.000 vierkante meter beschikt ook over een grote tuin. De bouwkosten voor het museum becijferde Hans-Peter Porsche op een ’miljoenenbedrag met twee cijfers’. Hij verwacht tot 200.000 bezoekers per jaar.

Nu in het nieuws