Bardiani nam renner met verdachte bloedresultaten toch mee naar Giro

Foto: EPA

Bardiani nam renner met verdachte bloedresultaten toch mee naar Giro

Print
De Italiaanse procontinentale ploeg Bardiani-CSF is aan de Ronde van Italië begonnen met een renner die ongewoon lage cortisolwaarden in zijn bloed vertoonde. Dat meldde MPCC, de ‘beweging voor een geloofwaardig wielrennen’ waarvan Bardiani-CSF lid is, woensdag op haar website. Het MPCC maakte niet bekend over welke van de negen renners het gaat.

De Giro op Sportwereld.be

Het MPCC kreeg net voor aanvang van de Giro informatie binnen dat een renner uit de selectie van Bardiani-CSF ongewone verlagingen in zijn cortisolspiegel liet zien.

‘We hebben meteen gevraagd aan de president van Bardiani-CSF om de renner uit de koers te houden’, klinkt het op de website. ‘De uitleg die de ploeg ons gaf, was niet voldoende om de renner in koers te houden. We hebben de ploegmanager uitgenodigd voor een gesprek met ons bestuur, zodat er meer uitleg kan gegeven worden en het bestuur de zaak kan herbekijken.’

De UCI liet deelname toe, maar de MPCC-regels schrijven voor dat renners met lage cortisolwaarden preventief acht dagen niet mogen worden opgesteld in wedstrijden. De Italiaanse ploeg negeerde dat en stelde de renner alsnog op.

LottoNL-Jumbo hield zich eerder wel aan de MPCC-regels en kwam zonder George Bennett aan de start. De Nieuw-Zeelander bleek ook een lichte verlaging in zijn cortisolspiegel te hebben.

Wat zijn cortisolwaarden?

Lage cortisolwaarden kunnen wijzen op ziekte, maar ook op het gebruik van cortisonen die de natuurlijke cortisolproductie stopzet. Daardoor reageert een renner beter op stressituaties en het werkt ook ontstekingsremmend. De UCI laat het gebruik ervan tot in bepaalde hoeveelheden toe.

Dinsdag schreef de 25-jarige Italiaan Nicola Boem, uitkomend voor Bardiani-CSF, de 10e etappe in de Ronde van Italië op zijn naam. Manuel Bongiorno, Enrico Barbin, Enrico Battaglin, Luca Chirico, Sonny Colbrelli, Stefano Pirazzi, Nicola Ruffoni en Edoardo Zardini zijn de andere renners in de volledig Italiaanse selectie van de ploeg.

Meer sportnieuws