“Enkel akkoord met 22-urige werkweek voor leraren als het werkbaar blijft”

Jos Van Der Hoeven Foto: Photo News

“Enkel akkoord met 22-urige werkweek voor leraren als het werkbaar blijft”

Print

“Wij gaan het debat over een 22-urige werkweek niet uit de weg, maar het geld dat daarmee zou worden vrijgemaakt, moet het personeel ten goede komen.” En dat is niet het geval bij de huidige voorstellen van Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs. Dat zegt Jos Van Der Hoeven, de secretaris-generaal van de christelijke onderwijscentrale (COC), woensdag.

In onze krant van vandaag stelt Boeve voor om alle leraren, dus ook die van het secundair onderwijs, 22 uur per week te laten lesgeven in plaats van 21 uur nu. Jos Van Der Hoeven wijst erop dat de discussie over een 22-urige werkweek voor alle leerkrachten in het middelbaar onderwijs in september al eens werd gevoerd, met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Volgens de vakbondsman zou met de maatregel 150 miljoen euro bespaard worden, maar zou hij ook meer dan 3.000 banen kosten.

De vakbond gaat het debat ten gronde niet uit weg, maar dan moet het kaderen in een ruimer debat, met bijvoorbeeld ook aandacht voor “werkbaar werk”.

Daarnaast moest het geld dat wordt vrijgemaakt, gebruikt worden voor het personeel. Dat is volgens Van Der Hoeven niet het geval bij de voorstellen van Boeve om het aan te wenden voor de aanvangsbegeleiding van nieuwe leerkrachten en voor het toepassen van het M-decreet. In die gevallen wordt het geld gebruikt om een gat te vullen waar de Vlaamse regering geen geld voor heeft, terwijl ze nota bene zelf het M-decreet heeft opgesteld, klinkt het. Van Der Hoeven pleit ook voor een reorganisatie van de begeleidingsdienst, zodat de begeleiders “gaan doen wat ze moeten doen”, namelijk effectief in de scholen komen.

De vakbondsman betreurt ten slotte dat er niet gekeken wordt naar de redenen van de verschillende werkweken, zoals de taakdruk van de leerkrachten.

Nu in het nieuws