NMBS versoepelt compensatiesysteem

Foto: BELGA

NMBS versoepelt compensatiesysteem

Print

De NMBS werkt aan een vereenvoudiging van de compensaties voor reizigers in geval van vertragingen. In de toekomst wordt een eenmalige vertraging van een half uur voldoende om de reiziger een compensatie te geven. Doel is om de regeling eenvoudiger te maken voor beide partijen.

De spoorwegmaatschappij werkt aan een nieuwe compensatieregeling waarbij de helft van het treinticket wordt terugbetaald bij een eenmalige vertraging van een half uur. Dat zal in waardebonnen gebeuren. Morgen wordt een Koninklijk Besluit besproken op de ministerraad, zo meldt de VRT.

Nu moet je bij vertragingen van minder dan een uur over een periode van zes maanden kunnen aantonen dat er meerdere vertragingen zijn geweest. Het doel van het nieuwe systeem is om de regeling voor beide partijen gemakkelijker te maken. De claims vragen niet enkel moeite van de reiziger, ook de NMBS verloor veel tijd aan het controleren.

‘Echte prioriteit: stiptere treinen’

‘De oude regeling was veel te omslachtig’, reageert SP.A-Kamerlid Geerts. ‘Zo’n vereenvoudigde regeling is in het belang van de reiziger en de NMBS. Maar het echte einddoel moet zijn dat compensaties overbodig gemaakt worden. De NMBS moet echt een prioriteit maken van de verbetering van de stiptheid.

Nu in het nieuws