Noord-Korea: ‘We hebben kernwapens verkleind’

Foto: AFP

Noord-Korea: ‘We hebben kernwapens verkleind’

Print

Noord-Korea heeft woensdag bekendgemaakt er te zijn in geslaagd kernwapens te verkleinen, zodat ze meekunnen met raketten.

‘Het is reeds lang geleden dat wij begonnen zijn onze nucleaire slagkracht te miniaturiseren en te diversifiëren’, zei de machtige Commissie voor Nationale Defensie in een communiqué, verspreid door het officiële persbureau KCNA.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap betekent dit dat kernkoppen klein genoeg zijn om door een raket te kunnen worden meegevoerd.

Spanningen aanwakkeren

‘Wij zijn ook op het punt gekomen waar de hoogste precisiegraad gegarandeerd is, niet alleen voor raketten voor de korte en middellange afstand, maar ook voor raketten voor de lange afstand’, staat ook in het communiqué van KCNA. ‘Wij verbergen dat feit niet.’

De aankondiging zal volgens Yonhap de spanningen nog aanwakkeren die weer waren toegenomen na de recente test waarbij een Noord-Koreaanse ballistische raket door een duikboot werd afgevuurd. Dat de VS die proef hebben veroordeeld, stuit in hetzelfde communiqué van de door Kim Jong-un voorgezeten Commissie voor Nationale Defensie op kritiek.

Nog volgens Yonhap heeft Noord-Korea een voor donderdag gepland bezoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aan het inter-Koreaans industrieel complex Kaesong zonder opgave van redenen geannuleerd.

Nu in het nieuws