© EPA

‘Nederlander trekt zich terug als kandidaat FIFA-voorzitter’

De Nederlander Michael van Praag trekt zich zo goed als zeker terug als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. De KNVB-preses wil ruimte maken voor de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, die de afgelopen maanden meer steun vergaarde onder de 209 bij de Wereldvoetbalbond aangesloten landen. Dat melden bronnen rond de FIFA woensdag aan de Volkskrant.

'Terugtrekken Van Praag nog prematuur'

Michael van Praag zelf wil echter nog niet bevestigen dat hij zich terugtrekt. 'Zoals reeds bekend was een discussie tussen de kandidaten over een eventuele krachtenbundeling voorzien', laat het team rond de Nederlander weten. 'Het gemeenschappelijk doel is verandering teweeg brengen bij FIFA. Het is goed dat daar een steeds bredere coalitie voor is. Daar is het ons nu om te doen. Het is wat ons betreft te prematuur om te spreken welke kandidaat de beste papieren heeft.'

Volgens de Volkskrant trekt de preses van de KNVB zich zo goed als zeker terug als uitdager van Sepp Blatter. Hij zou ruimte maken voor de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, die meer steun zou hebben vergaard bij de 209 leden van de Wereldvoetbalbond die op vrijdag 29 mei hun stem mogen uitbrengen. Luis Figo, de derde uitdager, zou het voorbeeld van Van Praag volgen. De oud-voorzitter van Ajax zou zijn besluit heroverwegen als de Portugees zich niet terugtrekt.Van Praag, Bin Al-Hussein en Figo bespraken vorige week in Zwitserland de voortgang van hun campagnes. Ze reisden de afgelopen drie maanden de hele wereld rond om de verschillende bondsvoorzitters van hun programma te overtuigen.

Blatter blijf favoriet...

Toch blijft de 79-jarige Blatter torenhoog favoriet voor een vijfde termijn als FIFA-voorzitter. De voetbalconfederaties van Afrika (54 landen) en Azië (46 landen) hebben al aangeven dat ze gegroepeerd op de Zwitser gaan stemmen. Ook verschillende bonden uit Midden-Amerika en uit de Caraïben zweren trouw aan Blatter.

Suriname heeft als enige land in het openbaar aangegeven op Van Praag te zullen stemmen. België, Zweden, Roemenië, Schotland, Faeröer en Nederland steunden de kandidatuur van de geboren Amsterdammer, voor wiens campagne de KNVB een budget van een kleine 400.000 euro had vrijgemaakt. Bin Al-Hussein had beduidend meer te besteden en heeft goede internationale contacten omdat hij al vier jaar lang in het bestuur van de FIFA zit.

Van Praag heeft altijd aangegeven dat het hem er vooral om gaat dat de FIFA een nieuwe leider krijgt. Hij vertelde dat verschillende landen hem steun hebben toegezegd en putte ook moed uit het gegeven dat de stemming op 29 mei in Zürich anoniem is. Toch zou de UEFA hem er nu van hebben overtuigd dat de prins uit Jordanië van de drie uitdagers de meeste kans tegen Blatter heeft. De Europese bond zou haar leden gaan oproepen om hem te steunen.

Meer sportnieuws