Beklaagden vragen uitstel proces Jonathan Jacob

Foto: pol de wilde-corelio

Beklaagden vragen uitstel proces Jonathan Jacob

Print

De zaak-Jonathan Jacob dreigt opnieuw ernstige vertraging op te lopen. De advocaten van de verdediging vragen uitstel tot de strafzaak tegen vader Jan Jacob zijn beslag heeft gekregen.

Donderdag zou in principe het proces in de zaak-Jonathan Jacob van start gaan. De acht leden van het BBT worden vervolgd wegens opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. De directeur en de psychiater van de Broeders Alexianen worden vervolgd omdat ze tot twee keer toe geweigerd zouden hebben om Jonathan Jacob op te nemen in hun instelling, zoals het parket had bevolen.

Panorama-uitzending

De kans is evenwel reëel dat het proces donderdag op de lange baan wordt geschoven. De advocaten van de tien beklaagden vragen om het proces uit te stellen tot het strafdossier tegen de vader van het slachtoffer zijn beslag heeft gekregen. Vader Jan Jacob wordt ervan verdacht delen van het onderzoeksdossier, waaronder de befaamde camerabeelden waarop te zien is hoe zijn zoon door leden van het BBT wordt overmeesterd, te hebben gelekt aan het VRT-programma Panorama.

De uitzending veroorzaakte zoveel beroering dat de advocaten menen dat hun cliënten daardoor geen eerlijk proces meer kunnen krijgen. De raadkamer in Antwerpen buigt zich op 18 juni over een eventuele doorverwijzing van vader Jacob naar de correc­tionele rechtbank. “Zolang de zaak tegen vader Jacob nog hangende is, kan het proces tegen onze cliënten niet plaatsvinden”, menen de advocaten van de verdediging.

Meester Peter Callebaut, de advocaat van Jan Jacob, betreurt het verzoek tot uitstel. “Ik ben ervoor om de zaak meteen te behandelen, maar ik ga er ook geen halszaak van maken. De zaak sleept ondertussen al vijf jaar aan. Op die enkele weken vertraging zal het nu ook wel niet meer aankomen.

Nu in het nieuws