Geen vervolg op Diamond Games

Tornooidirectrice Clijsters met de trofee van de Diamond Games Foto: Photo News

Geen vervolg op Diamond Games

Print

Er komt geen vervolg op de Diamond Games, althans niet in zijn huidige vorm als tornooi van de WTA, de Women’s Tennis Association. Het evenement met Kim Clijsters als tornooidirectrice staat alvast niet meer op de kalender van het Antwerpse Sportpaleis. Vooral de datum, begin februari, lijkt het grote struikelblok.

Andrea Petkovic, een paar maanden geleden laureate van de BNP Paribas Fortis Diamond Games na opgave van de gekwetste Suarez Navarro, zal niet de kans krijgen om drie keer te winnen en zodoende eigenares te worden van het fonkelende gouden racket waarmee ze in het Sportpaleis zo trots poseerde. Het zal immers bij één editie blijven van het tornooi, even terug geweest na een hiaat van zeven jaar.

De aanwezigheid van zeven speelsters uit de top-20 van het bestel – waarbij toch de hippe Eugenie Bouchard – was een paar maanden geleden niet voldoende om de massa naar het evenement te lokken. Het Belgische tennispubliek blijkt nog altijd verwend door de glansperiode van Kim Clijsters en Justine Henin, door de ronkende affiches van het toenmalige ECC-tornooi. Ongeveer 30.000 toeschouwers was geen slecht resultaat voor Antwerpen, maar kon anderzijds onmogelijk volstaan om een totaal budget van zo’n 2,5 miljoen euro te schragen.

Geen grote namen

Om méér dan de echte tennisfreak warm te maken voor dit soort events zijn nu eenmaal dé grote namen nodig. Speelsters van het kaliber Serena Williams, Maria Sharapova, Simona Halep... Vooral de datum van het tornooi, in de eerste helft van februari, heeft dit belet. De Diamond Games zaten geprangd tussen enerzijds de Australian Open en een manche van de Fed Cup (belangrijk met het oog op een selectie voor Rio) en anderzijds toptornooien als Indian Wells en Miami. Tussenin ook nog eens passeren langs Antwerpen bleek net iets te veel van het goeie. Die bedenking maakten de organisatoren bij een eerste evaluatie in het Sportpaleis zelf al. In de nabije toekomst zou het trouwens niet anders zijn, vermits de internationale kalender vastligt voor drie jaar. Een goeie zaak voor de stabiliteit van het circuit. Niet dus voor de Diamond Games.

“Het is nog te vroeg om definitieve uitspraken te doen over welke richting we met het tornooi uitgaan”, luidt de korte reactie van organisator Golazo Sport. “Het klopt dat we een aantal pistes bestuderen, maar daar zullen we pas over enkele weken meer over weten. We willen in elk geval dat er ook in de toekomst nog op internationaal niveau getennist wordt in België.”

Meer sportnieuws