Tax shelter: fiscus zet het licht niet meer op groen

Print

Sinds 1 januari, toen het systeem van tax shelter is hervormd, werd geen enkele ruling meer afgeleverd aan een filmproducent. Dat schrijft Le Soir woensdag. Volgens de krant bestaat er immers juridische onduidelijkheid.

Het systeem van de tax shelter is een fiscale stimulans voor investeringen in Belgische filmproducties. Producenten kunnen geld ophalen bij investeerders, die dan een fiscale vrijstelling ontvangen. Het systeem werd op 1 januari hervormd, maar sindsdien werd door de dienst binnen Financiën die de dossiers behandelt, geen enkele ruling meer goedgekeurd. Zo’n ruling garandeert dat de fiscus akkoord gaat.

Volgens de krant is de blokkering te wijten aan de moeilijke interpretatie van een aantal punten in de wet, zoals de berekening van het geld dat een producent mag ophalen.

De impact op de financiering van nieuwe films blijft vooralsnog beperkt. Maar enkele producenten hebben toch al besloten te wachten tot het probleem is opgelost alvorens op de markt te komen, schrijft Le Soir.

Op het kabinet van de minister van Financiën zegt men dat er vergaderingen gepland staan over de kwestie.

Nu in het nieuws