Amerikanen beschuldigen zes Chinezen van economische spionage

Print

De Verenigde Staten hebben een Chinese universiteitsprofessor opgepakt en vijf andere Chinezen -onder wie nog meer professoren- aangewezen als medeplichtigen. De groep zou zich schuldig hebben gemaakt aan economische spionage, het stelen van commerciële geheimen en het schenden van handelsakkoorden. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie probeerden ze technologie voor mobiele telefoons te stelen voor de Chinese regering.

De professor is Hao Zhang, die werkt aan de universiteit van Tianjing, in het noordoosten van China. Hij werd enkele dagen geleden opgepakt toen hij aankwam op de luchthaven van Los Angeles.

Volgens de aanklacht wilde de universiteit samen met de betrokkenen een bedrijf opzetten, ROFS Microsystems, dat gebruikmaakt van Amerikaanse radiofrequentie-technologie (FBAR). Justitie wijst erop dat deze spionage de Amerikaanse economie schade toebrengt en de nationale veiligheid in het gedrang brengt.

Zhang en zijn collega Wei Pang kwamen als student naar de VS en werkten onder meer bij de Amerikaanse chipfabrikanten Skyworks Solutions en Avago Technologies. In 2006 startten ze volgens de VS hun spionage-activiteiten, waarbij ze ook contact zochten met Chinese universiteiten voor steun. In 2009 namen ze ontslag in de VS en gingen aan de slag als professoren in Tianjin. Het bedrijf ROFS Microsystems zou de Amerikaanse technologie zowel voor commerciële als militaire doeleinden gaan gebruiken.

De betrokkenen riskeren voor hun spionageactiviteiten tientallen jaren cel.

Nu in het nieuws