Grootste terugroepactie ooit van auto’s in VS

Foto: REUTERS

Grootste terugroepactie ooit van auto’s in VS

Print

De Japanse airbagfabrikant Takata heeft besloten dat zo’n 33,8 miljoen auto’s in de VS terug moeten naar de garage, omdat de airbag stuk kan zijn. Het is de grootste terugroepactie van auto’s in de VS ooit, melden de Amerikaanse autoriteiten dinsdag. Het kan tussen de 4 en 5 miljard dollar gaan kosten.

Auto’s van elf automerken (BMW, Fiat, Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Toyota) kunnen problemen hebben met de airbag aan de passagiers- en bestuurderskant. Volgens Amerikaanse overheidsinstanties die toezien op de verkeersveiligheid kan de airbag soms te hard opengaan, waardoor metaaldeeltjes kunnen losschieten. Zeker zes mensen zijn daardoor om het leven gekomen, meer dan 100 raakten gewond.

Takata wilde aanvankelijk helemaal geen auto’s terugroepen. De Japanse fabrikant erkende de fabrieksfout in eerste instantie helemaal niet, maar is gezwicht onder druk van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten.

Automerken als Nissan, Honda en Toyota hadden eerder al zelf auto’s teruggeroepen toen ze merkten dat de airbags van Takata niet in orde waren. Sinds 2013 ging het om zo’n 17 miljoen voertuigen, maar nu wordt dat aantal dus verdubbeld.

De terugroepactie zal wel een hele tijd in beslag nemen, want Takata beschikt niet over voldoende productiecapaciteit om alles meteen te vervangen. Het bedrijf zou ook nog niet de oorzaak van het defect hebben gevonden.

Nu in het nieuws