Met deze reuzenopsinjoor kunnen de Antwerpenaars niet gaan lopen

Print

Foto: Patrick Hattori

Mechelen - Een reuzenopsinjoor uit polyester siert voortaan het Sint-Romboutskerkhof in Mechelen. Het is alleszins een exemplaar waar de Antwerpenaars niet mee kunnen gaan lopen. Het beeld is namelijk al eeuwen de inzet van rivaliteit met de sinjoren.

Met een kraan is de reusachtige constructie dinsdag op zijn plaats gezet. “Deze Opsinjoor weegt 1200 tot 1400 kilo, hij is zeven meter lang en de benen die de lucht insteken, zijn 2,7 meter hoog”, vertelt Hugo Rots van Rots Maatwerk. Dat Nederlandse bedrijf plaatst momenteel alle kindvriendelijke installaties in de binnenstad. “Om een eventuele val van kinderen te dempen, brengen wij verende matten aan en daarover komt opnieuw kunstgras”, legt Hugo Rots uit.

Weinig mensen weten het wellicht nog, maar Opsinjoor symboliseert eigenlijk een eeuwige dronkaard die zijn vrouw geregeld afranselt. “Als straf werd hij daarom op een groot doek in de lucht gegooid. Een traditie die ze onder meer ook in Spanje kenden”, zegt conservator Bart Stroobants van de Stedelijke Musea. Daaraan ontleende de pop trouwens zijn bijnamen ‘Vuylen Bras’ of ‘Vuylen bruydegom’.

Een Antwerpenaar werd er in de 18de eeuw van verdacht de authentieke pop te willen stelen, en in 1949 gingen Antwerpse studenten er voor de grap echt mee aan de haal.

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio