Kleine tornado in zuiden van Nederland gesignaleerd

Print

In de buurt van de Nederlandse gemeente Deurne, in de provincie Brabant, is dinsdagavond een kleine tornado gezien. Diverse waarnemers en meteoroloog Reinier van den Berg meldden dat op Twitter, inclusief foto’s.

Volgens Van den Berg van Meteo Group, een volger van tornado’s, reikte de slurf van het weerverschijnsel in de buurt van de plaats Liessel tot aan de grond. De onweersbui die van Antwerpen langs Eindhoven trok, had volgens de weerman ‘supercell-eigenschappen’, het zwaarste type onder de onweersbuien. Dat vaak gepaard gaat met zware windstoten, bliksem en zware neerslag.

De brandweer kon de aanwezigheid van de tornado niet bevestigen. Wel werd dinsdagavond stormschade gerapporteerd. Volgens de lokale omroep Siris is door de tornado ook een kippenschuur in de gemeente Asten gedeeltelijk weggeblazen. De omroep heeft beelden van de tornado op zijn website geplaatst. In het pand zou veel asbest zitten. Om die reden werd de omgeving afgesloten voor het publiek. Ook was er schade door omgewaaide bomen.

Nu in het nieuws