Ongezien! Favoriet Porte krijgt 2 minuten tijdstraf voor hulp van landgenoot

Foto: rr

Ongezien! Favoriet Porte krijgt 2 minuten tijdstraf voor hulp van landgenoot

Print
Richie Porte kende vandaag een pechdag in de Ronde van Italië. De Australische favoriet reed lek in volle finale, net op het moment dat het peloton volop aan het jagen was op een kopgroep. Porte verloor uiteindelijk 47 seconden op zijn grote concurrenten voor het eindklassement. Porte kreeg hulp van Simon Clarke en Michael Matthews, renners van Orica-GreenEdge en dus geen ploegmakkers van Team Sky. De wedstrijdjury bestrafte dit met een extra tijdstraf van 2 minuten voor Porte en Clarke. Voor Richie Porte is dit een drama. Hij zakt weg in het klassement naar de dertiende plaats op 3'09" van Contador. Toch blijft Team Sky strijdvaardig. 'Richie en de hele ploeg zijn klaar om de strijdbijl op te nemen en de Giro is nog lang', aldus manager Dave Brailsford.

De Giro op Sportwereld.be

Twee Australiërs (en ex-rozetruidragers) van Orica-GreenEdge hielpen Sky-renner Porte in het slot van de tiende etappe opnieuw op weg. Simon Clarke stond zijn wiel af aan Porte, terwijl Michael Matthews even op kop reed om Porte te lanceren. Ongezien in het wielrennen. 'Porte is nu eenmaal een Australiër', reageerde Clarke achteraf. 'Hij had hulp nodig en dit was één van die momenten waarop hij de Giro had kunnen verliezen. Het was een unieke situatie en we hebben geen enkele renner in onze ploeg die voor de eindzege gaat. Alle Australiërs komen goed met elkaar overeen. Het is niet zo dat ik samenwerkte met iemand uit een team waarmee we concurreren. Ik wou gewoon een vriend helpen. Toen Porte aan de kant moest had hij geen enkele ploegmakker. Ik was toevallig in de buurt en was net van plan om mij rechtop te zetten en rustig binnen te bollen.'

De wielerwereld kon het ongezien staaltje fair play wel smaken. Op Twitter regende het positieve reacties van renners, onder andere van Jurgen Van den Broeck. Ook de officiële twitterpagina van de Ronde van Italië loofde de actie van Clarke. Het sportieve gebaar kreeg echter een pijnlijk staartje. De wedstrijdjury zag de foto's van de helpende Clarke ook en besliste dinsdagavond om Porte en Clarke een extra tijdstraf van twee minuten aan te smeren. De UCI-regels verbieden het verlenen van mechanische hulp aan een renner van een andere ploeg. Een drama voor Richie Porte. Door die tijdstraf groeit zijn achterstand op Contador van 1'09" naar 3'09". Hij zakt van de vierde naar de twaalfde plaats. Ook al moeten de echt zware Giro-ritten nog komen, de kloof met Contador en Aru (3'06")  lijkt nu al onoverbrugbaar voor Porte.

Team Sky: 'Richie is klaar om strijdbijl op te nemen'

'Het is natuurlijk jammer dat een sportief gebaar in het heetst van de strijd moet leiden tot zo'n sterke straf. Niemand had de bedoeling om een unfair voordeel te verkrijgen', reageerde Sky-manager Dave Brailsford. 'Dit zorgt er echter alleen maar voor dat onze wil om te vechten voor deze Giro groter wordt. Richie en de hele ploeg zijn klaar om de strijdbijl op te nemen en de Giro is nog lang', belooft Brailsford vuurwerk.

Alberto Contador: 'Spijtig voor Porte'

'Ik vind het spijtig voor Richie', reageerde roze trui Alberto Contador toen hij het nieuws te horen kreeg. 'Op zo'n moment in de race gaat je hartslag naar boven, ga je voluit en wil je alleen maar de schade zo veel mogelijk beperken. Je denkt dan niet aan het regelement.'

Lees het volledige verslag van de Giro-rit hier.

MEEST RECENT