Boem schiet raak in de Giro, Porte verliest kostbare tijd

Print

Nicola Boem Foto: Belga

Nicola Boem heeft de tiende etappe in de Giro gewonnen. De Italiaan van Bardiani Valvole was de snelste van een lange vlucht van vijf Italianen die de sprintersploegen verschalkten in een vlakke etappe. Favoriet Richie Porte verloor door pech meer dan 40 kostbare seconden. Alberto Contador blijft leider.

De Giro op Sportwereld.be

Onder een stralende zon werd het startschot gegeven in Civitanova Marche en dat mooie weer inspireerde een Italiaans collectief om al na vijf kilometer weg te rijden van het peloton: Oscar Gatto (Androni Giocattoli), Nicola Boem (Bardiani Valvole), Alessandro Malaguti (Nippo), Matteo Busato (Southeast) en Alan Marangoni (Cannondale) pakten meteen een kleine minuut en hadden ook snel een viertal minuten.

Een erg boeiende etappe werd het niet, met een peloton dat de kopgroep in de eerste helft van de koers lieten begaan maar nooit vrij spel gaf. Kanshebbers op ritwinst zoals Greipel en Nizzolo lieten hun ploegmaats het vuile werk opknappen op kop van het peloton, dat de wedstrijd volledig onder controle leek te hebben.

Op veertig kilometer van de streep trok Lotto-Soudal in volle getale naar voren. De mannen voorin hadden echter goed gedoseerd en ook Giant-Alpecin en Trek moesten een handje komen toesteken in de achtervolging. Lotto-Soudal kreeg echter te weinig hulp en kreeg het gat op de koplopers niet tijdig dicht. De Italianen mochten in de straten van Forli met vier strijden om de zege. Oscar Gatto was er niet meer bij. De ex-winnaar van Dwars Door Vlaanderen reed in volle finale lek. De vier overgebleven koplopers bestookten elkaar met een resem demarrages. Nicola Boem had uiteindelijk het beste eindschot in huis. Busato werd tweede, Malaguti derde. Voor de 25-jarige Boem is het de mooiste zege uit zijn carrière. Op zijn palmares prijkte voorlopig enkele een ritzege in de Ronde van Denemarken.

Pech voor Porte

In het peloton kende Richie Porte pech op 4 kilometer van de streep. De Sky-trein slaagde er echter niet meer in om zijn Australische kopman bij de sprintende groep te krijgen. Porte verloor 47 seconden op zijn grote concurrenten Contador, Uran en Aru. Bovendien kreeg hij achteraf een tijdstraf van twee minuten van de wedstrijdjury bovenop omdat hij een wiel kreeg aangeboden van tegenstander Simon Clarke (Orica-GreenEdge). Porte telt nu al een totale achterstand van 3'09" op roze trui Contador (lees meer).

Woendag: aankomst op legendarische circuit van Imola

Morgen wordt een bijzondere etappe. En dat heeft alles te maken met de aankomst: het legendarische auto-circuit van Imola. Na een aanloop van zo'n 90 kilometer met daarin twee hellingen van derde categorie mogen de renners nog drie rondjes rijden op deAutodromo Enzo e Dino Ferrari, het beruchte F1-traject waarop Ayrton Senna in 1994 om het leven kwam. Tijdens die lokale ronden van 15,4 kilometer wacht ook telkens de beklimming van de Tre Monti (4e categorie). Benieuwd hoeveel sprinters erin slagen om in het peloton te blijven.

Rituitslag

1. Nicola Boem (Ita/BAR) de 200.0km in 4u26:16 (gem: 45,067604 km/u)
2. Matteo Busato (Ita/STH) op 0:00
3. Alessandro Malaguti (Ita/NIP) 0:02
4. Alan Marangoni (Ita/TCG) 0:04
5. Giacomo Nizzolo (Ita/TFR) 0:18
6. Sacha Modolo (Ita/LAM) 0:18
7. André Greipel (Dui/LTS) 0:18
8. Luka Mezgec (Sln/TGA) 0:18
9. Nicola Ruffoni (Ita/BAR) 0:18
10. Davide Appollonio (Ita/AND) 0:18

Klassement

1. Alberto Contador (Spa/TCS) de 1689,6 km in 42u58:09 (gem: 39,32122 km/u)
2. Fabio Aru (Ita/AST) op 0:03
3. Mikel Landa (Spa/AST) 0:46
4. Dario Cataldo (Ita/AST) 01:16
5. Roman Kreuziger (Tsj/TCS) 01:46
6. Rigoberto Uran (Col/EQS) 02:10
7. Giovanni Visconti (Ita/MOV) 02:12
8. Damiano Caruso (Ita/BMC) 02:20
9. Andrey Amador (CRi/MOV) 02:24
...
12. Richie Porte (Aus/SKY) 03:09

Bekijk hier de volledige rituitslag en het volledige klassement.
 

MEEST RECENT