Om de deelnemers aan de Mars voor het Gezin afgelopen zaterdag niet te provoceren, verbood de politie een lesbisch koppel om te kussen of hand in hand te lopen. Als reactie volgt nu zaterdag een Kiss-In.

Om de deelnemers aan de Mars voor het Gezin afgelopen zaterdag niet te provoceren, verbood de politie een lesbisch koppel om te kussen of hand in hand te lopen. Als reactie volgt nu zaterdag een Kiss-In. © w&f

Samen kussen op Groenplaats uit protest

De Jongsocialisten organiseren op zaterdag 23 mei een Kiss-In op de Groenplaats. “Dat twee mannen of vrouwen die elkaar kussen nog mensen kan provoceren, dat is volgens ons het echte probleem”, zegt Caro Van der Schueren van de Jongsocialisten.

Patrick Van de Perre

De politie verbood zaterdag een lesbisch koppel om nog langer te kussen of hand in hand te lopen om zo de deelnemers aan de ‘Mars voor het Gezin’ niet te provoceren. Deze ultraconservatieve katholieken verzetten zich tegen abortus en holebihuwelijken en de adoptie van kinderen door holebi’s.

Groen-gemeenteraadslid Wouter Van Besien peilde gisterenavond in de raadscommissie naar het standpunt van burgemeester Bart De Wever (N-VA) over het optreden van de politie. Die verdedigde het optreden van de agenten. “De jonge vrouwen kusten elkaar geregeld met het duidelijke opzet om de deelnemers aan de manifestatie te provoceren”, zegt De Wever.

Liefde tonen

De Antwerpse Jongsocialisten storen zich aan het antwoord van de burgemeester. Zij roepen iedereen op, holebi’s én hetero’s, om op zaterdag 23 mei naar de Groenplaats te komen voor een Kiss-In onder het motto Show your love (toon uw liefde).

“Wij vragen iedereen om hun liefde niet te verbergen, maar ze net voluit te beleven”, zegt Caro Van der Schueren, voorzitster van de Antwerpse Jongsocialisten. “Dat twee mannen of vrouwen, die elkaar kussen nog mensen kan provoceren, dat is volgens ons het echte probleem.”

Lees dinsdag het hele artikel in Gazet van Antwerpen - editie Stad

De Wever: “Antwerpen heeft het meest homovriendelijke korps ter wereld”

© VC

Antwerps burgemeester Bart De Wever reageert verontwaardigd op de commotie die er is ontstaan na het politieoptreden tijdens een betoging van ultraconservatieve katholieken in Antwerpen. “Het maakt mij boos dat het imago van Antwerpen op deze manier wordt geschaad.”

De jongsocialisten organiseren op zaterdag 23 mei een Kiss-In op de Groenplaats. Daarmee willen ze aanklagen dat een lesbisch koppel afgelopen weekend werd verboden om nog langer te kussen of hand in hand te lopen om zo de deelnemers aan de ‘Mars voor het Gezin’ niet te provoceren. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten zei dinsdagochtend op Radio 1 dat ze het oneens is met dat politieoptreden.

‘Provocatie’

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever raakt de kritiek op zijn politiekorps kant noch wal. “De jonge vrouwen kusten elkaar geregeld met het duidelijke opzet om de deelnemers aan de manifestatie te provoceren”, zegt De Wever. “Zij bleven ook deze mars volgen. Er werden zaterdag mensen opgepakt onder de manifestanten en bij de tegenbetogers. Het is telkens een inschatting van de agenten op het terrein. De politie moet de openbare orde bewaken en trad correct op, ook wat dit koppel betreft. Het korps valt echt niet te verwijten homofoob te zijn.”

Dat het Antwerps politiekorps nu door het slijk wordt gehaald, maakt De Wever boos. “Wij doen er alles aan om van Antwerpen een homovriendelijke stad te maken en wij hebben vermoedelijk ook een van de meest homovriendelijke politiekorpsen ter wereld.”

Volgens De Wever kwam het item maandag ook aan bod in de Antwerpse raadscommissie en was er daar weinig debat over. Dat Gwendolyn Rutten nu kritiek levert, neemt De Wever dan weer met een korrel zout. “Dit is vermoedelijk gewoon een reactie op wat er in de media is verschenen, zonder verdere kennis van de feiten.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio