Na 15 jaar einde leegstand Colomakerk in zicht

Print

Foto: Patrick Hattori

Mechelen - Na meer dan drie jaar start de werf voor de restauratie van de Sint-Jozef Colomakerk begin juni opnieuw op. De parochiekerk in Mechelen staat ondertussen 15 jaar leeg, maar in 2017 wil de stad ze opnieuw open.

Eind 2011 werd een eerste fase van de restauratie van de neogotische kerk op de Tervuursesteenweg afgerond. Een grondige opknapbeurt van de toren, de daken en de hoge gevels. Maandag 8 juni begint een aannemer aan de tweede fase.

“Wij laten de lage gevels onder handen nemen en aan een zijde maken we vier openingen maken, om een verbinding te maken met de aangrenzende pastorietuin. Dat is een ingreep voor de nevenbestemming van de kerk”, vertelt architect Marc Debatty van de stedelijke dienst Monumentenzorg. Met de werkzaamheden is een investering gemoeid van zo’n 750.000 euro.

Onmiddellijk na het beëindigen van de buitenrestauratie vat de stad de restauratie van het interieur aan. “Wij pakken eerst het gedeelte aan dat nodig is voor de herinrichting”, stelt Debatty.  Om ervoor te zorgen dat de werf niet meer stilvalt, zal Mechelen dat project van ruim een miljoen euro eerst volledig zelf financieren. 

Lees het hele verhaal dinsdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio