'Ontroerend mooie' kerk feestelijk ingehuldigd

Print

Foto: Patrick Hattori

Mechelen - Na een restauratie van meer dan twee jaar is het interieur van de Sint-Pieter- en Paulkerk in Mechelen maandagavond feestelijk ingehuldigd. Zo’n 400 mensen woonden de plechtigheid bij.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was vol lof over de stedelijke dienst Monumentenzorg die het dossier grondig voorbereidde. Hij herinnert zich nog de toestand van de kerk eind 2011, toen hij een meerjarige subsidieovereenkomst voor vijf historische kerken in de binnenstad ondertekende. “Deerniswekkend was de toestand van dit gebouw. Sint-Pieter- en Paul is de eerste die nu opgeknapt is”, stelt hij.

"Vrijwel intact bewaard"

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) kent de 17de-eeuwse barokke kerk nog uit zijn collegetijd en schreef er zelfs een eindwerk over. "Vandaag is dit weer ontroerend mooi erfgoed, om stil van te worden. Ik ben een trotse burgemeester", zegt hij. De restauratie heeft zo'n 1,6 miljoen euro gekost. “Het is een van de weinige jezuïetenkerken in Vlaanderen met een vrijwel intact bewaard interieur.”

In de zomerperiode is de kerk op de Veemarkt opnieuw dagelijks toegankelijk van 13 tot 17u. Woensdag is ze gesloten. Naast de eredienst wil Mechelen de kerk ook gebruiken voor concerten, om meer synergie te creëren met de aanpalende stadsschouwburg.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio