© EPA

© EPA

© EPA

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Paus verklaart twee Palestijnse nonnen heilig

Paus Franciscus heeft zondag vier 19e eeuwse nonnen heilig verklaard. Twee van hen worden de eerste twee heiligen in de katholieke kerk die Arabisch spreken. Ze leefden in wat toen Ottomaans Palestina was.

svg

De Palestijnse president Mahmoud Abbas, die zaterdag een ontmoeting had met de paus, was in Rome voor de ceremonie.

Twee Palestijnse zusters

Radio Vaticaan meldde dat Marie Alphonsine Danil Ghattas werd geboren in Jeruzalem in 1843. Ze stierf in 1927 en werd zalig verklaard door paus Benedictus XVI in 2009. Ghattas stichtte in 1880 de congregatie van de Zusters van de Rozenkrans van Jeruzalem.

Mariam Bawardi zag het levenslicht bij Nazareth in 1846. Bawardi richtte in Bethlehem het eerste Palestijnse karmelietenklooster op en stierf in 1878. Haar zaligverklaring door paus Johannes Paulus II volgde in 1983.

Openluchtmis met talrijke opkomst

De andere zusters die zondag heilig werden verklaard, zijn Jeanne Emilie de Villeneuve (1811-1854), een Franse, en de Italiaanse Maria Cristina dell’Immacolata (1856-1906).

De heiligverklaring vond zondag plaats tijdens een mis in open lucht op het Sint-Pietersplein in Rome voor een talrijke opkomst en onder een zonnige hemel. Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, was aanwezig. De paus prees de levensloop van de vier kersverse heiligen en zei dat het ‘voorbeelden’ waren van wie de kerk ‘ons uitnodigt om ze te volgen’.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio