© AFP

© AFP

© AFP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vrees bestaat dat site van onschatbare waarde vernield wordt

Unesco roept op tot bescherming van historische parel tegen ISIS

De islamistische terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) heeft donderdag Palmyra in Syrië bereikt. Die archeologisch belangrijke stad is sinds 1980 werelderfgoed. Werelderfgoedorganisatie Unesco heeft alle partijen vrijdag daarom opgeroepen de stad niet te verwoesten.

aro

‘De site is een onvervangbare schat voor het Syrische volk en voor de wereld’, zei directeur-generaal Irina Bokova. ‘Ik roep alle partijen op Palmyra te beschermen, en elke mogelijke inspanning te leveren om de verwoesting ervan te vermijden.’

Bokova’s bezorgdheid is niet ongegrond. In Irak verwoestte ISIS al Khorsabad, Nimrod en Hatra, drie belangrijke archeologische sites die geklasseerd zijn als werelderfgoed. Ze werden allemaal geplunderd, en sommige archeologische stukken werden voor grof geld doorverkocht op de zwarte markt.

Palmyra is een oase in de Syrische woestijn, waarvan voor het eerst melding werd gemaakt in het 2de millennium voor Christus. In het midden van de eerste eeuw na Christus kwam de site onder Romeinse controle, en al snel groeide de stad uit tot een belangrijke stad langs de handelsroute die het Romeinse Rijk met Perzië, India en China verbond. Vandaar dus dat de stad tot op vandaag nog steeds wordt beschouwd als een kruispunt van beschavingen.

Palmyra bezit overigens ook een schat aan archeologische sites. De voornaamste is de tempel van Baäl (Bel). Die vereert de Babylonische god Baäl, dateert uit de 1ste eeuw na Christus, en werd gebouwd op een heiligdom uit het tweede millennium voor Christus. Baäl is omringd met muren van 205 meter lang, en is versierd met Korintische zuilen.

Andere opmerkelijke archeologische sites in Palmyra zijn daarnaast de tempel van Nabu (1ste eeuw), het militaire kamp van de Romeinse keizer Diocletianus (3de eeuw), de Agora (2de eeuw), het theater (2de eeuw), en de baden van (de legendarische keizerin) Zenobia (2de-3de eeuw). Veel van die monumenten zijn verbonden door een zuilengang van meer dan 1,1 kilometer, die de spil vormt van de stad.

Voorts zijn net buiten de stad ook nog een immense necropolis, de overblijfselen van een Romeins viaduct en een Arabische burcht uit de 16de eeuw te bezichtigen.