Roel De Vil, minister Annemie Turtelboom en Hidetaka Yatagai

Roel De Vil, minister Annemie Turtelboom en Hidetaka Yatagai © BELGA

Nippon bouwt Antwerpen uit tot grootste productievestiging buiten Japan

De investering van 350 miljoen euro die het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai wil doorvoeren in Zwijndrecht, maakt van de Antwerpse vestiging de grootste productiesite van het bedrijf buiten Japan. De investering is meteen ook de grootste ooit voor Nippon Shokubai, zo heeft sitemanager Roel De Vil dinsdag gezegd tijdens een persconferentie.

Nippon verhoogt door de toegenomen vraag de productie van zijn superabsorberende polymeren - goed voor in wegwerpluiers - van 60.000 ton naar 160.000 ton per jaar. Ook wordt een productie-eenheid voor acrylzuur gebouwd, goed voor 100.000 ton. De totale investeringskost voor de fabriek, gelegen op de site van Ineos Oxide, bedraagt 350 miljoen euro.

Schaliegas

Over de investering zijn volgens de bedrijfsleiding jaren heengegaan. Onder meer de aanwezigheid van de chemiecluster en een internationale propyleenpijpleiding, maar ook steun van de overheid waren een voordeel. “Een handicap was de energiekost tegenover Houston, waar schaliegas de kosten gevoelig doet dalen. De investeringskost in Antwerpen ligt echter lager, omdat de prijzen van de contractoren in Houston enorm gestegen zijn. Voor Houston was dat een killer”, zegt De Vil. In Antwerpen wordt het energieverbruik voor de productie echter ook sterk teruggedrongen.

Ondanks ook een loonkosthandicap levert de investering 70 extra banen op, bovenop de huidige 95. “De juiste kandidaten vinden zal nog een hele uitdaging worden”, aldus De Vil nog. Vlakbij liggen immers nog vestigingen van concurrenten BASF en Evonik.

De uitgebreide fabriek zou tegen mei 2018 van start gaan.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio