Roel De Vil, minister Annemie Turtelboom en Hidetaka Yatagai

Roel De Vil, minister Annemie Turtelboom en Hidetaka Yatagai © BELGA

Nippon bouwt Antwerpen uit tot grootste productievestiging buiten Japan

De investering van 350 miljoen euro die het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai wil doorvoeren in Zwijndrecht, maakt van de Antwerpse vestiging de grootste productiesite van het bedrijf buiten Japan. De investering is meteen ook de grootste ooit voor Nippon Shokubai, zo heeft sitemanager Roel De Vil dinsdag gezegd tijdens een persconferentie.

Nippon verhoogt door de toegenomen vraag de productie van zijn superabsorberende polymeren - goed voor in wegwerpluiers - van 60.000 ton naar 160.000 ton per jaar. Ook wordt een productie-eenheid voor acrylzuur gebouwd, goed voor 100.000 ton. De totale investeringskost voor de fabriek, gelegen op de site van Ineos Oxide, bedraagt 350 miljoen euro.

Schaliegas

Over de investering zijn volgens de bedrijfsleiding jaren heengegaan. Onder meer de aanwezigheid van de chemiecluster en een internationale propyleenpijpleiding, maar ook steun van de overheid waren een voordeel. “Een handicap was de energiekost tegenover Houston, waar schaliegas de kosten gevoelig doet dalen. De investeringskost in Antwerpen ligt echter lager, omdat de prijzen van de contractoren in Houston enorm gestegen zijn. Voor Houston was dat een killer”, zegt De Vil. In Antwerpen wordt het energieverbruik voor de productie echter ook sterk teruggedrongen.

Ondanks ook een loonkosthandicap levert de investering 70 extra banen op, bovenop de huidige 95. “De juiste kandidaten vinden zal nog een hele uitdaging worden”, aldus De Vil nog. Vlakbij liggen immers nog vestigingen van concurrenten BASF en Evonik.

De uitgebreide fabriek zou tegen mei 2018 van start gaan.

Havenbedrijf “bijzonder tevreden” met Japanse miljoeneninvestering

Eddy Bruyninckx

Eddy Bruyninckx© wim kempenaers (wkb)

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is bijzonder tevreden met het feit dat het Japanse Nippon Shokubai 350 miljoen euro investeert in haar vestiging in de Antwerpse haven. “Dergelijke investeringen onderstrepen zonder twijfel de enorme intrinsieke waarde die uitgaat van onze petrochemische cluster”, zegt gedelegeerd bestuurder Eddy Bruyninckx.

“Nippon Shokubai voegt zich met deze miljoeneninvestering toe aan een indrukwekkende lijst van multinationals die de jongste jaren fors hebben geïnvesteerd in onze haven, meer bepaald in de chemische of petrochemische industrie. Dit heeft tot een aanzienlijke en duurzame versterking van de aanwezige cluster geleid”, zegt Bruyninckx.

Olie & Chemie

Het Havenbedrijf wijst op de bedrijfsondersteunende cel ‘Olie & Chemie’, die vorig jaar werd opgericht. Deze cel is een aanspreekpunt voor de sector voor het optimaliseren van de randvoorwaarden. Dit moet de concurrentiepositie van bestaande bedrijven en verladers verbeteren. De cel kent een stuurgroep met leden van het Havenbedrijf en uit de sector, bijvoorbeeld mensen van grote chemiebedrijven zoals BASF, ExxonMobil, Air Liquide, Lanxess en Monsanto. Ook organisaties zoals BATO (Belgian Association of Tank Storage Operators), essenscia en Flanders Investment & Trade (FIT) zijn erin vertegenwoordigd.

MEER OVER Haven Antwerpen