Dodental na nieuwe aardbeving in Nepal stijgt naar minstens 91

De dodentol van de zware nabeving dinsdag in Nepal is opgelopen tot minstens 91. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag bekendgemaakt. Er is intussen ook al sprake van minstens 2.000 gewonden.

nadb, Annelies Roose

De nabeving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter en deed zich dinsdagochtend rond 9.05 uur Belgische tijd voor in de buurt van het basiskamp van de Mount Everest. De beving was voelbaar tot in het Indische New Delhi, waar huizen meer dan een minuut lang stonden te beven.

Volgens het Amerikaanse seismologische instituut (USGS) werd de aanvankelijke aarbeving binnen de twintig minuten gevolgd door verschillende naschokken: een daarvan had de kracht van 5,6, een tweede van 5,4 op de schaal van Richter. Binnen het uur volgden nog schokken van 5,2 en 5,0. Opnieuw liepen vele mensen in verschillende steden doodsbang de straten op, om te voorkomen dat ze onder instortende woningen terecht zouden komen.

Verwacht wordt dat het niet bij 91 blijft

Van de minstens 91 doden vielen er zeker 15 in het buitenland. Zo kwamen in buurland India drie meisjes jonger dan vijftien om het leven bij instortingen, en in China stierf een vrouw aan haar verwondingen nadat ze bakstenen op het hoofd gekregen had.

De overheid verwacht overigens dat het niet bij 91 slachtoffers zal blijven. In de Nepalese hoofdstad Katmandu is bijvoorbeeld een gebouw van vijf verdiepingen ingestort, en verwacht wordt dat daar nog lichamen zullen worden gevonden. Bovendien zijn ook opnieuw talrijke belangrijke aardverschuivingen en modderstromen vastgesteld, en doet de intensiteit van de beving en de kwetsbaarheid van de bevolking vrezen dat de beving vooral buiten de hoofdstad veel meer slachtoffers maakte.

De beving van dinsdag was de tweede die Nepal op korte tijd trof. Op zaterdag 25 april werd het land al eens getroffen door een aardbeving, van 7,8 op de schaal van Richter. De balans van die beving staat vandaag op meer dan 8.000 doden en bijna 20.000 gewonden.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio