© Thomas Vanhautte

"Geeraerts is altijd ondergewaardeerd gebleven"

"Geeraerts is altijd ondergewaardeerd gebleven, vind ik. En daarom ben ik heel blij dat ik zijn werk heb kunnen uitgeven. Ik ben een fan van het eerste uur en dat ben ik altijd gebleven.” Dat zegt de Antwerpse uitgever Harold Polis.

Kris Vanmarsenille

“Jef Geeraerts is een van de belangrijkste schrijvers van het naoorlogse Vlaanderen. Met zijn boeken slaagde hij erin om elke consensus opnieuw ter discussie te stellen.

“Ik heb Geeraerts leren kennen toen ik als achtjarige met mijn moeder naar de Boekenbeurs ging. Hij zat daar aan zijn tafel met een whisky en schreef in elk boek dat hem werd voorgelegd: ‘Voor alweer een slapeloze nacht.’ Ik vond dat indrukwekkend. Mijn fascinatie is toen begonnen. Later las ik stiekem de boeken die mijn moeder van hem had. Ook zijn non-fictie werken verslond ik. Eigenlijk is Geeraerts de media vaak voor geweest met zijn onderzoeksjournalistiek en de vrijpostige manier waarop hij bepaalde maatschappelijke fenomenen durfde te benaderen. Hij heeft in de jaren zestig en zeventig volgens mij een belangrijke rol gespeeld in de ontzuiling van Vlaanderen.”

In 2008 heeft Harold Polis voor De Bezige Bij Antwerpen het volledige oeuvre van Geeraerts opnieuw uitgegeven. “Ik heb toen heel intens met hem samengewerkt. Ik vond hem een aangename, warme man. Het klikte tussen ons, misschien ook omdat we allebei op een jezuïetencollege hebben gezeten. Dat schepte blijkbaar een band.” Het Verzameld Werk bevatte de hele Gangreencyclus in één band. “Daar heb ik duizenden exemplaren van verkocht”, zegt Polis. “Veertig jaar na datum. Dat bewijst hoe sterk de literaire waarde van die romans is. Ik ben blij dat ik Jef heb kunnen helpen om met zijn romans een nieuw publiek te bereiken.“

Harold Polis en andere gezaghebbende Antwerpse literaire figuren komen aan bod in 4 extra pagina's over Jef Geeraerts, morgen bij Gazet van Antwerpen