Boris Johnson krijgt plaats in nieuwe Britse regering

Foto: AFP

Boris Johnson krijgt plaats in nieuwe Britse regering

Print

De interne partijrivaal van David Cameron, Boris Johnson, krijgt een plaatsje in het kabinet van Cameron II. De burgemeester van Londen zal deelnemen aan zittingen van het kabinet, zonder zelf een portefeuille te beheren.

De Britse premier David Cameron maakt, enkele dagen na zijn herverkiezing werk van zijn nieuwe regering. Aangezien hij een absolute meerderheid haalde in het Lagerhuis wordt die regering exclusief conservatief.

In die regering is er plaats voor Boris Johnson, de exentrieke burgemeester van Londen. Johnson zal aan de zittingen van het kabinet deelnemen zonder zelf een portefeuille te beheren. Hij kan zich op het bestuur van de Britse hoofdstad blijven concentreren.

Volgens Britse media is het niet uitgesloten dat wielerfan Johnson binnen een jaar een belangrijke ministerspost krijgt toegeschoven, ook al geldt hij als criticus van Cameron.

Daags na de verkiezingen had hij al George Osborne, Theresa May, Philip Hammond, Michael Fallon en Iain Duncan Smith herbevestigd als minister van, respectievelijk, Financiën, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Defensie en Werk/Pensioenen. Die laatste mag zich opmaken om onder de term hervorming diep in de pensioenuitgaven te snijden.

Justitie zal onder Michael Gove (eerder minister van Onderwijs) vallen en Sajid Javid, economieminister onder Cameron I, wordt minister van Cultuur en Media.

Nu in het nieuws