Laadklep van schip stort dok in

Print
Beveren-Waas - De plotse storm die woensdagnamiddag over het Waasland en Antwerpen trok, heeft uiteindelijk toch meer schade aangericht dan gedacht. In de Waaslandhaven liep het autoschip Grande Togo heel wat averij op. Het incident werd toevallig helemaal gefilmd en staat op Facebook.

Pas vrijdag slaagde een kraan van Herbosch-Kiere er in, in opdracht van rederij Grimaldi, een tientallen ton wegende laadklep van het 210 meter lange autoschip Grande Togo uit het Verrebroekdok te halen. De Grande Togo ligt inmiddels nog steeds zonder hekdeur in het dok en zal wellicht eerst hersteld moeten worden.

De Grande Togo werd door de hevige rukwinden woensdagnamiddag rond 13 u van zijn trossen geslagen en draaide met openstaande achterklep langzaam het dok in. Daarbij duwde de stormwind de openstaande achtersteven langzaam tegen de steven van de achterop liggende Grande Africa. Onder de geweldige druk zag men machteloos de lastarmen verbuigen en de spankabels afknappen waarna het uiteinde van de klep in het dok stortte. Even later trokken sleepboten het schip opnieuw tegen de kade.