Meeste startende ondernemingen in provincie Antwerpen

Print

In 2014 hebben in België 81.107 ondernemers een eigen zaak opgestart. Dat is 4,7 procent meer dan het jaar voordien, zo is vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens de voorstelling van de jaarlijkse Startersatlas van Unizo, Graydon en UCM.

Het gaat om het hoogste aantal starters sinds 2011, toen een record van 81.220 starters werd bereikt. Vooral in Vlaanderen is er een stijging (+7,6 procent), net als in Brussel (+3,1 procent), terwijl er in Wallonië een lichte daling (-0,2 procent) vastgesteld werd. Bij het gunstige Vlaamse cijfer hoort wel een kanttekening, want de stijging komt er na twee jaar van daling, terwijl elders de cijfers veeleer stabiel bleven.

Van de provincies is Antwerpen koploper met 16 procent van het aantal starters, terwijl de stijging het grootst was in West-Vlaanderen (12 procent meer dan in 2013), maar ook daar was er sprake van een inhaalbeweging na twee mindere jaren. De globale stijging is ook vooral te danken aan nieuwe eenmanszaken (50.060 stuks in België).

De dienstensector tekent voor het grootste aandeel van de starters (37 procent), voor de vrije beroepen (15,8 procent) en de bouwsector (10,5 procent). Opvallend is dat onderzoek ook uitwijst dat startende ondernemingen vrij goed overleven: 69 procent van de in 2010 opgestarte ondernemingen was begin dit jaar nog actief.

Ondernemersorganisatie Unizo waarschuwt echter voor euforie, want op het vlak van de verhouding tussen starters en het totale aantal ondernemingen bengelt België nog steeds achterop in Europa. Het ondernemersklimaat blijft hier dus onvoldoende gunstig voor de ontwikkeling van nieuwe activiteiten, klinkt het.