Antwerpse lage-emissiezone: “Nog deze zomer sensibiliseringscampagne”

Nabilla Ait Daoud. Foto: WAS

Antwerpse lage-emissiezone: “Nog deze zomer sensibiliseringscampagne”

Print
Antwerpen -

De stad Antwerpen werkt momenteel aan een sensibiliserings- en informatiecampagne voor bewoners en bezoekers rond de lage-emissiezone die ze volgend jaar wil invoeren in de binnenstad. Nog deze zomer zou die campagne klaar zijn, zo laat het kabinet van schepen voor Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) vrijdag weten in een reactie op een studie van mobiliteitsclub VAB.

Uit de cijfers van VAB blijkt dat zowat 15.000 Antwerpenaars met hun huidige wagen de lage-emissiezone niet zouden mogen binnenrijden. Wanneer de regelgeving in 2020 verstrengt, zouden dat er zelfs 28.000 worden.

Het Antwerpse stadsbestuur ontkent de cijfers van VAB niet, maar plaatst wel een kanttekening. “Ongeveer de helft van die 15.000 wagens kan aan de normen van 2016 voldoen door het plaatsen van een roetfilter, waarvoor subsidies bestaan”, zegt Matthias Janssens, kabinetsadviseur van schepen Ait Daoud. “Tegen 2020 zal echter ook een roetfilter niet meer volstaan en in 2025 zullen de normen opnieuw strenger worden.”

Het invoeren van een lage-emissiezone zou ook wel degelijk een grote impact hebben op de luchtkwaliteit in de binnenstad, iets wat VAB in zijn studie in twijfel trekt. “Ze halen cijfers van het Vito (Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzoek, red.) aan die wijzen op de vervuiling die veroorzaakt wordt door het verkeer op de Antwerpse ring, maar ook het binnenstedelijk vervoer is een grote vervuiler”, stelt Janssens. “We zien dat vooral in zogenaamde ‘street canyons’: drukke invalswegen met hoge gebouwen waar de schadelijke stoffen niet wegraken. Ook een congestietax was daar een mogelijkheid geweest, maar wij kiezen ervoor om niet elke weggebruiker te treffen, maar enkel de kleine groep grote vervuilers.”

Lees ook: 15.000 Antwerpenaren moeten hun auto dumpen wegens ‘te oud’

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio