Jan Mulder dribbelt in fotoboek over Antwerpse voetbalvelden

Print

Amateurvoetbal op het veld van Maccabi in Hoboken. “Ik heb in mijn foto’s vaak meer aandacht voor wat er rond het veld gebeurt dan voor de spelers”. Foto: Hans van der Meer

Laat de titelstrijd in de eerste voetbalklasse even voor wat het is. Op de Antwerpse veldjes in parken en achter fabrieksterreinen. Daar wordt ook gevoetbald. De Nederlandse fotograaf Hans van der Meer en oud-voetballer Jan Mulder maakten er een boek over.

“Het heeft iets tragisch. Al die mannen met te weinig talent die achter een bal aan lopen op zo’n veld. Ze dromen stiekem van Real Madrid, maar verder dan ergens tegen een bal trappen op een veldje komen ze niet. Maar het is ook mooi om te zien hoe die kerels zich iedere keer opnieuw geven. Als ik minder talent had gehad, zou ik het waarschijnlijk ook gedaan hebben.”

Jan Mulder, deze week 70 jaar geworden en oud-voetballer van Anderlecht en Ajax, vat het boek meteen goed samen.

“Ik ben wekenlang langs kleine Antwerpse veldjes gelopen om te fotograferen. Ik had vaak meer aandacht voor de omgeving dan voor wat er op het veld gebeurde. Dat kun je ook zien aan mijn foto’s. Als je de tijd neemt, zie je dat er veel op staat”, zegt Hans van der Meer.

Cadeautje

Het boek is een cadeau voor de stad Antwerpen. “Toen Antwerpen enkele jaren geleden sporthoofdstad van Europa was, werd ik door de toenmalige directeur van het MAS aangesproken. Ik had een al eens een boek gemaakt langs de Hollandse velden. Eigenlijk is dit hetzelfde, maar dan over de veldjes hier”, vervolgt de fotograaf.

Gat in de vloer

Jan Mulder liet zich in het verleden al vaker kennen als een supporter van Beerschot. “Tja, toen ik voor het eerst in het Olympisch Stadion kwam voetballen met Anderlecht, was ik meteen verkocht. Het stadion was toen in verval en voor de kleedkamers van de bezoekers was er een groot gat in de vloer. Het zou me niet verbazen als ze het bij Beerschot met opzet zo lieten.”

Op het veld kreeg Jan Mulder het te verduren. “De rauwheid van die supporters, wat ze je allemaal naar het hoofd slingerden, Dat was niet te vatten. Maar tegelijkertijd zijn die Mannekes, zoals ze op het Kiel heten, heel loyaal. En gekleed in paars en wit. Mooi is dat.”

Toch zijn de meeste foto’s uit Mulders archief in het boek van de Bosuil. “Vanwege de interlands die we tegen de Belgen speelden in die kolkende arena. Trouwens ook R. Antwerp FC is een fijne club. Net zoals Beerschot heeft deze club iets dat het Antwerpse voetbal bijzonder maakt.”

INFO

Antwerpse velden, de gote baklijn, van uitgeverij Lecturis is te koop voor 39,50 euro in de boekhandel

Nu in het nieuws