FotoMuseum krijgt archief van bekende fotograaf in permanente bruikleen

Archiefbeeld. Foto: Pol De Wilde - VUM

FotoMuseum krijgt archief van bekende fotograaf in permanente bruikleen

Print
Antwerpen -

Fotograaf Herman Selleslags geeft zijn fotoarchief en dat van zijn vader Rik Selleslags (1911-1982) in permanente bruikleen aan het FotoMuseum provincie Antwerpen. Het FoMu spreekt van een ‘magistraal fotoarchief’. Het FoMu neemt de goede zorg van honderdduizenden foto’s boordevol geschiedenis op zich, luidt het in een persbericht.

Herman Selleslags (77) is een van de bekendste Antwerpse fotografen. Hij erfde de fotomicrobe van zijn vader Rik Selleslags, bij wiens fotoagentschap hij op zestienjarige leeftijd zijn lange carrière begon.

Het oeuvre van Selleslags omvat zijn werk voor tijdschriften en magazines (o.a. Humo, Knack, Vrij Nederland, Die Zeit en De Volkskrant) en de foto’s die hij uit persoonlijke interesse maakte. Samen met zijn vader fotografeerde hij eerst voor bedrijven als Ebes en Grand Bazaar, later werd hij vooral beroemd als fotograaf van internationale beroemdheden zoals Serge Gainsbourg, Mick Jagger, Hugo Claus en Julien Schoenaerts.

Het fotoarchief van Herman Selleslags gaat terug tot 1950 en omvat honderdduizenden foto’s en ontelbare filmrolletjes. In 2007 toonde hij zijn werk al in het FoMu. Het fotomuseum beschikt nu permanent over zijn uitgebreide archief.

Gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens is verheugd. Hij ziet deze bruikleen ook als een blijk van vertrouwen in het gevoerde beleid. “Als fotografisch geheugen van Vlaanderen heeft het FoMu de juiste expertise en ervaring in het bewaren, digitaliseren en ontsluiten van archieven naar het brede publiek”, aldus Lemmens.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio