Belg koopt minder groenten  en fruit

Foto: Kris Hossey

Belg koopt minder groenten en fruit

Print

Ondanks de talrijke campagnes die wijzen op het belang van gezonde voeding, kochten de Belgen vorig jaar 6% minder verse groenten en fruit. Goed voor een jaarlijks verbruik van 87,2 kilo per persoon. “Uit deze cijfers blijkt dat we onze levensstijl niet zomaar willen aanpassen”, zegt Liliane Driesen van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam).

De groente- en fruitconsumptie in ons land slabakt. In totaal gaf de Belg in 2014 88 euro uit aan groenten en 105 euro aan fruit. Een daling van bijna 6% tegenover het jaar daarvoor. Ons jaarlijks verbruik van 87,2 kilo is zelfs een absoluut diepterecord. Tien jaar geleden kocht elke Belg nog 95,8 kilo vers fruit en verse groenten.

“Ook wij schrikken van die cijfers”, zegt Vlam-woordvoerster Liliane Driesen. “Het is vooral jammer te moeten vaststellen dat we, ondanks goedbedoelde overheidsinitiatieven, onze ongezonde levensstijl niet willen aanpassen.” De daling is zelfs nog groter voor fruit (bijna 7% minder) dan voor groenten (4,6% minder).

Het jaarrapport, dat marktonderzoeksbureau GfK Benelux opstelde in opdracht van VLAM, is slecht nieuws voor gezondheidswerkers, want het overgrote deel van de Belgen haalt de norm van 300 gram groenten en 250 tot 375 gram fruit per dag niet. In de praktijk eten we respectievelijk 110 en 128 gram.

Lees vrijdag meer in Gazet van Antwerpen

Nu in het nieuws