Amerikaanse Senaat geeft Congres inspraak over Iran-deal

Enkel de Republikein Tom Cotton stemde tegen. Foto: REUTERS

Amerikaanse Senaat geeft Congres inspraak over Iran-deal

Print

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag met 98 stemmen tegen 1 een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor het Congres de mogelijkheid krijgt om een uiteindelijk nucleair akkoord met Iran aan te passen, of mogelijk zelfs te verwerpen.

Als ook het Huis van Afgevaardigden het voorstel aanneemt, zal het Amerikaans Congres dertig dagen de tijd krijgen om te oordelen over het nucleaire akkoord. De sancties tegen Iran zullen dan pas na een eventuele goedkeuring worden opgeheven.

De Amerikaanse president Barack Obama had zich aanvankelijk verzet tegen een rol voor het Amerikaanse Congres. Hij benadrukte daarbij dat er geen sprake zal zijn van een officieel verdrag, waardoor er dus ook geen parlementaire goedkeuring nodig is. Maar nadat de Senaatscommissie Buitenlandse Zaken gehoor had gegeven aan enkele van de presidentiële verzuchtingen, liet Obama weten dat hij toch geen problemen heeft met een herziening door het parlement.

Eensgezind

In een zeldzame blijk van eensgezindheid werkten Democraten en Republikeinen daarop een gezamenlijk voorstel uit, dat nu zo goed als unaniem werd aangenomen door de Senaat. Enkel de Republikein Tom Cotton stemde tegen.

De Republikeinen hadden vooraf wel geprobeerd om nog enkele omstreden wijzigingen aan het wetsvoorstel aan te brengen. Zo had Marco Rubio, een van de presidentskandidaten van de GOP, nog aan de tekst willen toevoegen dat Iran eerst de staat Israël moet erkennen.

De vijf leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland willen tegen 30 juni de gesprekken met Iran over het nucleaire programma voor het land afronden. De grootmachten eisen dat Iran zijn nucleair programma terugschroeft zodat het geen uranium kan verrijken voor een eventuele kernbom. Maar Iran ontkent elk militair karakter en eist het recht op een volwaardig civiel kernprogramma op.

Nu in het nieuws