BAM weigert inzage in mails

Wouter Van Besien (links) en Ben Weyts. Foto: Belga

BAM weigert inzage in mails

Print

Wouter Van Besien (Groen) krijgt als Vlaams Parlementslid geen inzage in het mailverkeer tussen de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) en de studiegroep Antea. “Het controlerecht als Vlaams Parlementslid werd in het verleden bijna nooit geweigerd”, zegt Van Besien.

Naast de wetgeving van openbaarheid van bestuur kan een parlementslid via de voorzitter van het Vlaams Parlement een aanvraag doen om vertrouwelijke informatie in te kijken. Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) voerde deze procedure in 2009 in.

“Dit is een gentleman’s agreement tussen het parlement en de regering”, zegt Peumans. “Ik kan niets afdwingen. Ik vind het spijtig dat BAM dit verzoek weigert. Ik heb vanuit mijn kabinet geregeld aangedrongen, maar het antwoord bleef neen. BAM is eigenlijk nogal snel om neen te zeggen. Ik kan dit alleen betreuren. Toch wil ik erop wijzen dat er in het Oosterweeldossier heel veel openheid is. Ik verwijs daarbij naar de voortgangsrapporten in het Vlaams Parlement.”

“Een staat binnen de staat”

Van Besien is verbaasd. “BAM toont nogmaals aan dat het denkt boven de wet te staan”, zegt Van Besien. “Het is een staat binnen de staat geworden, die zelfs niet meer controleerbaar is door het parlement. Het wordt tijd om die structuur te ontbinden.”

Lees vrijdag meer in Gazet van Antwerpen

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring