Ook Eandis gaat controleren op fraude met zonnepanelen

Foto: Jeffrey Gaens

Ook Eandis gaat controleren op fraude met zonnepanelen

Print

Ook energiedistributiebedrijf Eandis gaat meer controleren op fraude met zonnepanelen. De Vlaamse netwerkbeheerder werd vorig jaar voor meer dan 600.000 euro opgelicht door installateurs en keurders die geknoeid hebben met attesten. Dat meldt deredactie.be donderdag.

Woensdag bleek al dat het Limburgse gerecht een onderzoek is gestart naar fraude met groenestroomcertificaten van zonnepanelen na klachten van netbeheerder Infrax. Dinsdag en woensdag werden in het kader van dat onderzoek huiszoekingen uitgevoerd en daarbij werden in Limburg vijf personen aangehouden. Omdat groenestroomcertificaten in principe een looptijd hebben van 20 jaar, zou de fraude over deze periode zijn blijven doorlopen, mocht ze niet ontdekt zijn. In de nu gekende Limburgse fraudedossiers bedraagt het geleden nadeel aan uitbetaalde bedragen ongeveer 500.000 euro. Dat bedrag zou over 20 jaar tot minstens 5 miljoen euro oplopen.

Ook Eandis kampt met dit probleem en ontdekte inmiddels al voor meer dan 600.000 euro fraude. Het bedrijf gaat de controles aanzienlijk opdrijven. Het gaat daarbij niet om extra steekproeven, maar om het uitpluizen van dossiers. “We gaan voortaan nog meer de binnenkomende dossiers screenen en kijken of alle nodige documenten aanwezig zijn”, zo verklaarde Isabel Van Cutsem van Eandis aan VRT Nieuws.

.

Nu in het nieuws