Ruzie over tv-rechten legt bom onder Spaanse competitie

Foto: Imageglobe

Ruzie over tv-rechten legt bom onder Spaanse competitie

Print

De Spaanse Voetbalfederatie (RFEF) heeft woensdag aangekondigd alle nationale competities vanaf 16 mei voor onbepaalde tijd stil te leggen, dit omwille van een dispuut met de Spaanse regering over de verkoop van de tv-rechten.

Als de maatregel wordt toegepast, komen de twee laatste speeldagen van de Primera Division in gevaar. Die gaan door op zondag 17 mei en zaterdag 23 mei. Ook de bekerfinale tussen FC Barcelona en Athletic Bilbao, op 30 mei in Camp Nou, komt op de helling te staan.

De Spaanse voetbalbond RFEF kondigde aan niet tevreden zijn met het haar toegekende deel van de tv-inkomsten. Vorige week donderdag werd een nieuwe wet bekrachtigd door de Spaanse regering over het collectief onderhandelen van de tv-rechten. De wet, die nog moet goedgekeurd worden door het parlement, moet de inkomsten voortaan evenwichtiger te verdelen over de twee hoogste profniveaus. Tot nu toe verkochten clubs als Real Madrid en FC Barcelona zelf hun rechten. De Spaanse voetbalbond, die vindt dat ze in de hele kwestie onvoldoende gehoord is, staat naar eigen zeggen wel nog open voor dialoog.

Op 17 mei wordt de voor de titelstrijd belangrijke clash tussen Barcelona en Atlético Madrid gespeeld, en die komt nu mogelijk in het gedrang. Eerder deze week had ook de spelersvakbond al gedreigd met een staking, omdat ze zich buitengesloten voelde bij de onderhandelingen. De actie werd zelfs ondersteund door Barcelona-ster Lionel Messi.

Meer sportnieuws