Sms’en tijdens kleine chirurgische ingreep verlicht de pijn

Foto: VUM

Fit & Gezond

Sms’en tijdens kleine chirurgische ingreep verlicht de pijn

Print

Tijdens een kleine chirurgische ingreep sms’en met een familielid, vriend of vreemde verlicht de pijn en vermindert de behoefte aan extra pijnstillers. Dat blijkt uit een Canadese studie die doorgelicht werd door de website Gezondheid en Wetenschap. Het Centrum voor Evidence-Based Medicine (CEBAM) ontwikkelde die website in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap.

Voor het onderzoek werden 98 volwassenen, die een kleine chirurgische ingreep moesten ondergaan, verdeeld in vier groepen. Ze kregen als opdracht tijdens de ingreep te sms’en met een familielid, vriend of onbekende (ziekenhuisassistent), het spelletje Angry Birds te spelen op gsm of niets te doen. De chirurg vroeg tijdens de ingreep meermaals of de patiënt extra pijnstillers nodig had. Bijna 30 pct (27,6) antwoordde bevestigend, maar wie met een vriend, familielid of assistent sms’te, deed dat vier keer minder dan de anderen. Dat duidt er volgens de onderzoekers op dat sms’en tijdens een kleine ingreep afleidt van de pijn.

Marleen Finoulst (CEBAM) waarschuwt in een reactie dat het hier om een kleine groep deelnemers gaat en vraagt zich ook af of het vanuit hygiënisch oogpunt wel verantwoord is om te sms’en tijdens een ingreep. Ze wijst er voorts op dat mensen die met de assistent sms’ten nog iets minder pijnstilling nodig hadden in vergelijking met wie dat met een bekende deed. “Mogelijk waren de bekenden bezorgder, wat de patiënt beïnvloed kan hebben”.

NIET TE MISSEN