De Block verdedigt ‘B-Fast-ambtenaar’: ‘Clash tussen grote ego’s’

Foto: BELGA

Urgentieartsen halen snoeihard uit naar ambtenaar Volksgezondheid

De Block verdedigt ‘B-Fast-ambtenaar’: ‘Clash tussen grote ego’s’

Print

Urgentiearts Luc Beaucourt heeft snoeihard uitgehaald naar een ambtenaar van Volksgezondheid. ‘Op dit moment is er een ambtenaar die dat hele domein van B-Fast manipuleert, terroriseert en zo meer’, zegt Beaucourt. Zijn collega’s zijn het met hem eens, maar minister Maggie De Block springt in de bres. ‘Dit is gewoon een clash tussen grote ego’s.’

Beaucourt haalt in VTM Nieuws hard uit naar de ambtenaar van Volksgezondheid en wordt daarin bijgetreden door urgentieartsen Ignace Demeyer van het Onze Lieve Vrouw-ziekenhuis van Aalst en Kevin Vereecken van het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis. 'B-Fast is het prestigeproject van die ambtenaar binnen de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid', zeggen ook deze artsen.

‘Niet bekwaam’

'Luc zegt het op zijn manier, recht voor de raap, maar hij heeft overschot van gelijk. Ik onderschrijf zijn analyse', zegt Demeyer. 'De ambtenaar in kwestie is niet bekwaam en heeft zijn positie enkel te danken aan de steun van politici die hem benoemd hebben.'

Urgentiearts Kevin Vereecken van het Stuivenbergziekenhuis beaamt de kritiek ook. 'B-Fast is het prestigeproject van een ambtenaar. Deze man is eigengereid en autoritair en zijn beslissingen zijn niet altijd ingegeven door evidence-based disaster management', aldus Vereecken.

‘Clash tussen grote ego’s’

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kan niet dulden dat de ambtenaar met de vinger wordt gewezen, zegt haar woordvoerder Els Cleemput.

De minister vindt dat alle betrokken departementen (Volksgezondheid, Defensie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken) de missie naar Nepal moeten analyseren en evalueren om er lessen uit te trekken. Maar intussen kan het niet de bedoeling zijn om één ambtenaar van één betrokken departement met alle zonden van Israël te beladen, aldus de minister.

‘Volgens onze inlichtingen spant de betrokken ambtenaar zich 24 uur op 24 in voor B-Fast en is hij ook een gedreven operationeel terreinverantwoordelijke voor de strijd tegen ebola’, zegt Els Cleemput. Volgens de minister zou de kritiek van de urgentieartsen vooral het gevolg zijn van een clash tussen grote ego’s en lijkt het erop dat in deze zaak de beste stuurlui aan wal staan.

‘Taak van het leger’

De urgentieartsen roepen het ministerie van Defensie op om de leiding te nemen van B-Fast. 'Ze hebben goed opgeleide spoedartsen en geschikte tenten. In andere landen, zoals Frankrijk, is rampenbestrijding een taak van het leger’, zegt Demeyer.

Ze wijzen niet alleen op het debacle van de recente operatie in Nepal, maar ook naar eerdere rampen waarbij B-Fast tussenbeide kwam, zoals bij de aardbeving in het Iraanse Bam in 2003 of de aardbeving in Haïti in 2010.

'Ik denk dat we een keer durven moeten kijken naar de organisatie van B-Fast', aldus Beaucourt in het VTM NIEUWS woensdagmiddag. 'Ik ben voorstander dat die structuur volledig binnen het leger zou gebeuren. Ook wanneer we spreken over een veldhospitaal. Het is eigenlijk de enige discipline in België die over een deftig uitgerust veldhospitaal beschikt.'

 

.

Nu in het nieuws