Waarom we vandaag niet moeten diëten

Foto: *

Fit & Gezond

Waarom we vandaag niet moeten diëten

Print
De kans is groot dat je vandaag op internet een blauw lintje bent tegengekomen. Dit lintje is het symbool van de Internationale 'No Diet Day', een dag waarop de weegschaal aan de kant wordt geschoven ten voordele van een gezonde kijk op schoonheid en diversiteit. Een woordje uitleg.

De bedoeling is even stilstaan bij het feit dat gewicht verliezen niet alleen een verhaal van 'mooier en gezonder' is, maar ook een keerzijde heeft die gepaard gaat met eetstoornissen en psychologische problemen voor wie niet in een maatje lingeriemodel past. Het blauwe lintje draait niet om calorieën, wel om het accepteren van je eigen lichaam en het feit dat elk lichaam er anders uitziet. In tweede instantie ligt de focus op gezondheid en weten wat je lichaam nodig heeft, in plaats van mee te gaan in commerciële verhalen die munt willen slaan uit de obsessie om zo strak en slank mogelijk te zijn.

Koekje bij de koffie

Het verhaal achter 'No Diet Day' begint in 1992 in Groot-Brittannië, waar feministe Mary Evans Young het welletjes vindt dat haar vrouwelijke collega's een hele luchpauze lang hardop twijfelen over het koekje dat ze al dan niet bij hun koffie zouden nemen. 'Wat zou er gebeuren als je evenveel tijd en energie zou steken in je carrière als in je dieet'?, vraagt Evans, zelf gepest omwille van haar gewicht en worstelend met eetstoornissen, zich af. Toen ze op televisie een documentaire zag over vrouwen die hun maag lieten dichtnieten om slanker te worden en in de krant het verhaal las van een 15-jarig meisje dat zelfmoord pleegde omdat ze maat 42 had, besloot ze dat er actie nodig was. 'En omdat niemand van plan was actie te ondernemen, deed ik het maar zelf', vertelt ze daar later over. Ze organiseerder samen met een aantal vrouwen een picknick in Hyde Park en haalde de pers erbij. 'No Diet day' was geboren: in 1993 volgden de Verenigde Staten, even later ook Canada, Nieuw-Zeeland, Brazilië, India, Denemarken, .... Sinds 2011 bestaat de dag ook in ons land.

Druk van de maatschappij

Wie wil meedoen met 'anti-dieetdag', kan dat heel concreet doen door  een blauw lintje op te spelden en de weegschaal te laten staan. In België heeft de Vlaamse Vereniging voor Diëtisten zich al positief uitgesproken over deze dag, al wordt er wel gewaarschuwd om meteen enthousiast frieten of pizza te bestellen. Per slot van rekening draait 6 mei nog steeds om de gezondheid van het lichaam. Ook de Weight Watchers scharen zich achter het intiatief: in een persbericht haalt de organisatie een onderzoek uitgevoerd door iVox aan waaruit blijkt dat 54 procent van de Belgische vrouwen ooit al een dieet volgde. 97 procent van de Belgische vrouwen vinden dat de maatschappij een belangrijke rol speelt in onze relatie met voeding en 56 procent zou liever een betere relatie willen met voeding.

Fotografe Marieke Hofman maakte een portret van Marlot, een meisje dat model wilde worden en het slachtoffer werd van anorexia. Bekijk hier haar fotoreeks.

NIET TE MISSEN