Rondtrekkende dievenbende verantwoordelijk voor 70 inbraken

Foto: Getty Images/Comstock Images

Rondtrekkende dievenbende verantwoordelijk voor 70 inbraken

Print
Mechelen / Sint-Katelijne-Waver -

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen moesten 16 leden van een vermoedelijke dievenbende zich woensdag verantwoorden. Ze worden gelinkt aan 70 feiten van diefstal met braak of pogingen tot inbraak in het hele land. Zeven van hen gaven verstek en kunnen ook nergens aangetroffen worden.

De zaak ging aan het rollen nadat bij een feit in Sint-Katelijne-Waver twee mensen konden worden opgepakt. Meteen wordt een groter opzet vermoed, aangezien er in de buurt nog feiten waren gepleegd met een gelijkaardige modus operandi.

Als de zoon van de twee gearresteerden later in beeld komt bij diefstallen, besluit de Federale Gerechtelijke Politie Mechelen het onderzoek uit te breiden. Uit dat onderzoek blijkt dat men te maken heeft met een goed gestructureerde vereniging: telefonieonderzoek linkt bendeleden aan de plaatsen van de feiten, een vast samenwerkingsverband komt aan het licht en de deelnemers betreffen leden van twee Romafamilies die in Charleroi verblijven.

Er is een duidelijke link naar het buitenland want de leden van de groep hebben ook feiten in Duitsland op hun palmares staan, sommigen hebben een strafblad in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitersland en/of Spanje.

In België wordt de groep gelinkt aan 59 diefstallen met braak en 19 pogingen tot inbraak. De diefstallen betreffen steeds geldsommen, juwelen, multimedia-apparatuur en dure handtassen en andere luxegoederen. Twee van de leden zijn helers en worden ervan beschuldigd de gestolen waar te hebben verkocht.

Op 18 juni 2014 werden 9 van de 16 beklaagden gearresteerd. Ze ontkennen elke betrokkenheid bij diefstallen en menen dat de telefoongesprekken tussen hen over niets gaan. Tegen de bendeleden werden straffen van 5 jaar en 6.000 euro tot 6 maanden en 3.000 euro gevorderd.

Ook wordt een verbeurdverklaring geëist van alle gsm’s en de luxegoederen die bij de huiszoekingen werden aangetroffen. Het parket redeneert dat mensen zonder werk zich die luxegoederen enkel konden veroorloven dankzij de opbrengst van hun criminele activiteiten.

De zaak wordt in het najaar voortgepleit, daarna pas volgt een vonnis.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio