Waalse regering vraagt compensaties voor kilometerheffing

Foto: vjb

Waalse regering vraagt compensaties voor kilometerheffing

Print

Waals minister van Begroting Christophe Lacroix vraagt dat het federale niveau de gewesten bijspringt voor de compensaties aan de transportsector na de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens. ‘Het federale niveau en de gewesten zijn verbonden’, verklaarde de PS-minister woensdag in het Waals parlement.

Vanaf 1 april 2016 moeten de drie gewesten een kilometerheffing invoeren. Binnen- en buitenlandse vrachtwagens van meer dan 3,5 ton zullen vanaf 2016 een heffing moeten betalen per gereden kilometer

Volgens Lacroix zou de federale compensatie kunnen slaan op een vraag van de transporteurs, namelijk RSZ-vrijstelling voor de niet-productieve uren van de chauffeurs. ‘De arbeidskost is één van de belangrijkste kostenfactoren, samen met de brandstof’, haalde de minister aan.

De opbrengsten van de heffing zouden naar het onderhoud van de wegen en de parkings gaan. Het advies van de Raad van State was volgens Lacroix ‘heel positief’ en de voorgestelde aanpassingen waren ‘beperkt’. De gewestelijke decreten en ordonnantie zouden halfweg deze maand klaar kunnen zijn.

In september en oktober staat een testfase geprogrammeerd. Ondertussen gaat het overleg met de sector voort en moet “zeer binnenkort” een studie naar de sociaal-economische impact het levenslicht zien.

.

Nu in het nieuws