© BELGA

Siegfried Bracke: 'Ziekte van vroeger helemaal terug bij VRT'

Kamervoorzitter Siegfried Bracke ziet mogelijkheden om te besparen bij zijn voormalige werkgever VRT. In een interview met het weekblad Knack verwijst hij naar een ‘mismatch-lijst’, waarop honderden mensen zouden staan die eigenlijk niet meer functioneren, maar nog steeds worden betaald. ‘Ik denk dat daar toch eens een grondige oefening moet gebeuren’, zegt Bracke.

De vroegere hoofdredacteur van de VRT zegt nog steeds te geloven in een model met een openbare omroep, die de lat voor alle zenders op een hoger niveau legt. 'Dankzij de VRT krijgt de Vlaming radio en televisie van een behoorlijk niveau, tegen een niet al te forse kostprijs.' Toch moet het volgens hem mogelijk zijn te besparen bij de VRT, bijvoorbeeld door 'de concurrentie niet van de markt te spelen als er wordt geboden op de uitzendrechten van sportwedstrijden'.

Bracke verwijst ook naar een lijst met personeelsleden die 'creatief een beetje uitgeblust zijn' en waarvan de vakbond zelf het bestaan zou hebben toegegeven. ‘En de vakbond vindt dat blijkbaar oké. Dat is terug naar vroeger: de ziekte van voor 1996 is in alle frisheid terug. Er moet bespaard worden en het eerste wat de VRT doet, is beknibbelen op het aanbod. Net zoals vroeger, toen niet aan het personeel geraakt mocht worden’, luidt het.

De openbare omroep wenst niet te reageren op de heisa. 'We gaan niet reageren op de uitlatingen van de Kamervoorzitter', laat Stijn Ombelets van de VRT weten. 'Binnenkort komen we zelf naar buiten met ons verhaal over hoe wij de uitdagingen van de VRT zien.'

Nu in het nieuws