Blauwhelmen gedood bij hinderlaag in oosten van Congo

Print

Verschillende soldaten van de VN-missie in Congo (Monusco) zijn dinsdag om het leven gebracht nadat ze in het oosten van het land in een hinderlaag waren terechtgekomen. Dat is meegedeeld door Martin Kobler, die aan het hoofd van de VN-missie staat.

‘Het is met verdriet en woede dat ik kennis heb genomen van het overlijden van blauwhelmen in een hinderlaag nabij Beni’, in de provincie Noord-Kivu, zegt Kobler op Twitter. ‘Ik wil hulde brengen aan de Tanzaniaanse soldaten die stierven’, luidt het nog. Hoeveel VN-soldaten om het leven kwamen, werd niet meegedeeld.

Ook Amisi Kalonda, een bestuurder van de stad Beni, kan geen duidelijkheid geven over het aantal slachtoffers. Hij bevestigt wel dat de Oegandese ADF-rebellen in Oicha, een twintigtal kilometer ten noorden van de stad, een aanval hadden opgezet tegen een konvooi van VN-blauwhelmen.

Tussen oktober en december 2014 zijn in de buurt van de stad Beni meer dan 260 mensen, voornamelijk burgers, gedood bij aanvallen die worden toegeschreven aan de ADF-rebellen. Monuscu en het Congolese leger hebben in december een gezamenlijke operatie opgestart om het geweld in de regio tegen te gaan.

MEEST RECENT