Belgische vrouw dikste van Europa in 2030

Foto: BELGAIMAGE

Fit & Gezond

Belgische vrouw dikste van Europa in 2030

Print
Bijna negen op de tien Belgische volwassen vrouwen zullen in 2030 lijden aan overgewicht. Alleen Bulgaarse vrouwen scoren even slecht. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), naar aanleiding van een Europees congres over obesitas in Praag.

Volgens het onderzoek van het Europees regionaal bureau van de WHO in Kopenhagen, zal Europa tegen 2030 te maken hebben met een ‘immense’ obesitasepidemie. In ons land zou tegen 2030 maar liefst 89 procent van de vrouwen vanaf 18 jaar oud een BMI hebben van meer dan 25. Geen enkel ander land zal relatief gezien meer vrouwen met overgewicht tellen.

Op dit ogenblik is 42 procent van de Belgische vrouwen te dik. Dit zou dus meer dan verdubbelen tegen 2030. Van de Belgische mannen zouden binnen vijftien jaar ongeveer zeven op de tien personen te zwaar wegen.

Voedingsexpert Patrick Mullie van de VUB wijt dit aan onze consumptiedrang. 'In onze maatschappij moeten wij consumeren om groei en werk te creëren', zegt hij. 'Op het gebied van voeding lijdt die consumptiedrang tot overgewicht en obesitas.'

Ook de lengte van de bevolking speelt een rol. 'Obese mensen zijn gemiddeld kleiner en compacter gebouwd', aldus Mullie. Voor Nederland wordt een daling van het aantal mensen met overgewicht voorspeld. Daar zal in 2030 nog acht procent van de mannen obees zijn, tegenover 10 procent in 2010. 'Nederlanders zijn gemiddeld twee à drie centimeter groter dan Belgen en zouden ook gezonder leven. Daardoor hebben ze een lagere BMI', zegt Patrick Mullie.

Uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de 53 onderzochte Europese landen zijn bevolking zal zien verdikken. In Ierland zou binnen vijftien jaar zowat 89 procent van de mannen overgewicht hebben, 48 procent zal zelfs onder de categorie ‘obees’ vallen. In 2010 ging het nog om respectievelijk 74 en 26 procent. Het aantal Ierse vrouwen met overgewicht zal tussen 2010 en 2030 stijgen van 57 naar 85 procent. Verder zullen ook Groot-Brittannië, Griekenland, Spanje, Zweden en Tsjechië te maken krijgen met een duidelijke stijging van het aantal mensen met obesitas.

Een volwassen persoon heeft volgens de definitie van de WHO overgewicht als zijn body mass index (bmi) meer dan 25 bedraagt. Vanaf een bmi van meer dan 30 wordt gesproken over obesitas. Obesitas is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

NIET TE MISSEN