“Ze hebben beseft dat Elias een kind is en geen dier”

Elias (16). Foto: Joren De Weerdt

“Ze hebben beseft dat Elias een kind is en geen dier”

Print
Nijlen -

Elias T. (16), de Nijlense jongen met autisme die door de jeugdrechter gedwongen in een observatiecentrum was geplaatst, is nog thuis. Gisteren mislukte de intake voor de tweede dag op rij.

Elias wil al sinds januari niet meer naar school na pesterijen. De jeugdrechter in Mechelen vond het raadzaam om Elias voor acht weken in OOOC Potgieter-Elegast in Antwerpen te laten opnemen. Zijn ouders tekenden beroep aan en ook Elias ziet zo’n gedwongen opname totaal niet zitten. Met als gevolg dat hij maandag drie uur lang volledig geblokkeerd in foetushouding in de auto voor het centrum zat.

Een nieuwe poging gisteren stuitte opnieuw op verzet bij Elias. “Hij is ’s morgens eerst zelf nog persoonlijk beroep gaan aantekenen in Mechelen”, vertelt moeder Christa. “Daarna wilden we hem afzetten aan de Potgieter in Antwerpen. We hebben hem letterlijk uit de wagen moeten sleuren.”

Vrijdag nieuw gesprek

Binnen in het centrum weigerde Elias iedere vorm van contact en klapte dicht. “De directeur van het centrum heeft uiteindelijk ingezien dat een opname geen zin heeft op deze manier. Ze hebben beseft dat ze met een kind bezig zijn en niet met een dier. Zolang het beroep niet is uitgesproken, kan de jeugdrechter Elias voorlopig niet meer door de politie laten oppikken. Vrijdag gaan we opnieuw op gesprek.”

Christa heeft volgende week met andere ouders een afspraak bij sp.a-kandidaat-voorzitter John Crombez. “We kregen massaal reacties dat Elias geen alleenstaand geval is”, zegt ze. “Ik wil iedereen bedanken voor de steun.”

De autismevereniging schrijft een open brief over het gebrek aan aangepast onderwijs en begeleiding voor kinderen met autisme.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio