‘Pommeau stelt nooit teleur’

Niels Bruynseels met Pommeau du Heup aan het werk in Lummen. Foto: peter van den bulck

Ruitersportjumping Lummen - Niels Bruynseels enige foutloze Belg

‘Pommeau stelt nooit teleur’

Print

Niels Bruynseels uit Bonheiden was de sterkhouder van de Belgische delegatie tijdens de vierdaagse Longines Spring Classic of Flanders. Vrijdag loodste hij het Belgische team naar de tweede plaats in de landenprijs, zondag sprong hij naar de derde plaats in de Grote Prijs. Bruynseels en Pommeau du Heup maakten in Lummen geen enkele fout. ‘Op Pommeau kan je rekenen, hij stelt nooit teleur’, zegt Bruynseels.

Het is een understatement. Al vielen de weken voor de Belgische landenprijs nochtans wel balken? ‘Onze nieuwe bondscoach liet me ruim op tijd weten dat ik geselecteerd was voor de landenprijs in Lummen. Ik kon Pommeau vervolgens rustig voorbereiden en optimaal toewerken naar vorig weekend’, vertelt Bruynseels.

Zijn aanpak loonde. In de landenprijs startte België in mineur, maar Bruynseels en Pommeau brachten België opnieuw in de wedstrijd met twee foutloze manches, waardoor het finaal tweede werd. Een uitzonderlijk sterke prestatie, want slechts twee ruiters slaagden erin om de twee manches van de landenwedstrijd foutloos af te leggen.

Het succesverhaal van Bruynseels en Pommeau begon precies een jaar geleden, in Antwerpen, waar ze derde werden in de Grote Prijs. Het leverde hen een eerste selectie op in het nationale team. Bruynseels en Pommeau mochten naar Rome en daar won België voor het eerst in de geschiedenis, met dank aan twee foutloze omlopen van Bruynseels. Vrijdag deden ze het opnieuw voor eigen publiek. In de afsluitende GP gingen ze evenmin in de fout en dat leverde een derde plaats op.

Zonder druk in GP

‘In de GP was de druk eraf’, lacht Bruynseels. ‘In de landenprijs moest het gebeuren voor het team, in de GP moest niks meer. Ik reed heel ontspannen. Toen we de barrage haalden, wist ik dat ik niet zou winnen. Pommeau kan foutloos springen, al zal hij nooit de snelste zijn. Dat we finaal derde werden, was een aangename verrassing.’

MEEST RECENT